Opt producători şi puncte gastronomice vor concura sâmbătă, 21 decembrie, pentru trofeul „Jumara anului”, în cadrul unui eveniment organizat la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul Târgului de Crăciun din municipiul Bistriţa, transmite Agerpres.
Festivalul jumărilor, iniţiat de Asociaţia “Turist în Bistriţa-Năsăud” şi aflat la prima ediţie, îşi va deschide porţile vineri şi, timp de trei zile, în centrul istoric al municipiului vor avea loc demonstraţii de artă gastronomică, cu participarea unor invitaţi din Ungaria şi a Masters of flames, coordonaţi de chef Radu Zărnescu.
„Jumările vor fi vedeta primului festival din România care le poartă numele, organizat în centrul vechi, de Ignat, în perioada 20-21-22 decembrie. Parte integrantă a Târgului de Crăciun, evenimentul include expoziţii, demonstraţii şi degustări de produse culinare tradiţionale şi după reţete autohtone reinterpretate, pentru masa de Crăciun şi, desigur, o diversitate de sortimente şi specialităţi de jumări. Competiţia „Trofeul Jumara anului 2024”, care se va desfăşura sâmbătă, a stârnit un viu interes, opt producători şi puncte de gastronomie locală propunându-şi să ne convingă cu cele mai bune jumări produse în Bistriţa-Năsăud”, se arată în comunicatul de presă transmis de organizatori.
Vizitatorii târgului de Crăciun din municipiul Bistriţa vor putea gusta jumări de porc, mangaliţa, vită, oaie, gâscă, raţă, dar şi de somn şi crap, şi sunt îndemnaţi să voteze cele mai gustoase preparate, urmând ca duminică să fie acordat şi un premiu de popularitate.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Euro-Toques România, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Primăria municipiului Bistriţa, Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”, Asociaţia „Mihai Purdi” Otlaca-Pustă (Ungaria) şi Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc”.