Pastele de vineri seara. Paste din hrișcă, gătite cu cartofi, varză și brânzeturi. Rețetă tradițională din zona Bergamo

paste pizzoccheri pastele de vineri seara paste din faina de hrisca paste din Valtellina idei de cina reteta traditionala italiana reteta vegetariana foto: g4food.ro

Nu este o rețetă de post, dar nici nu prevede carne. Cu alte cuvinte, o soluție de compromis în perioada în care ne pregătim de Crăciun.

Pastele pizzoccheri sunt tipice din zona orașului Bergamo, Valtellina, și au ca și caracteristică principală faptul că au în compoziție și făină de hrișcă, alături de ce făină de grâu. A doua caracteristică, faptul că se gătesc, la modul ideal, alături de cartofi, varză, cu puțin unt și brânzeturi.

Iar dacă nu găsim paste pizzoccheri gata făcute, sunt extrem de simplu de făcut. Un fel de tăiței, dar de circa 10 cm lungime, nu mai lungi de atât.

Vezi detalii
foto: www.ruralpini.it

Ingrediente pentru 4 porții de paste pizzoccheri alla Valtellina

400 g făină de hrișcă (măcinată la piatră): 400 g

100 g făină de grâu 650

280 g apă

*pentru sos:

80 g unt

150 g brânză tip cașcaval

40 g parmezan ras, direct în farfurie

250 g cartofi

200 g varză

1 cățel de usturoi

Cum se fac pastele pizzoccheri

Transferăm într-un bol făina 0 și făina de hrișcă în cantitățile indicate, le amestecăm și adăugăm peste ele apa la 50°C. Temperatura ridicată va ajuta amidonul din hrișcă să se omogenizeze mai ușor.

Amestecăm ingredientele cu mâna înt-un bol, apoi transferăm aluatul pe o suprafață de lucru ușor pudrată cu făină și continuăm să frământăm energic. Consistența aluatului trebuie să fie cât mai elastică.

Aluatul va fi în final de consistență medie, îi dăm formă sferică și îl lăsăm câteva minute acoperit bine.

Întindem aluatul de 2-3 mm grosime, folosind puțină făină pentru a le pudra, ca să nu se lipească între ele, dacă e cazul.

Tăiem aluatul cu cuțitul în fâșii de aproximati 10 cm lățime. Apoi, din fiecare fâșie se taie paste late undeva sub 1 cm.

Cum pregătim legumele și cum asezonăm pastele

Se taie varza în fâșii subțiri, cam ca la mâncarea de varză, îndepărtându-i partea tare și tăiați-o în felii subțiri.

Curățăm cartofii și îi tărim în bucăți uniforme pentru o fierbere omogenă. Astfel pregătiți, se fierb în apă cu sare (60 g sare la 6 litri de apă) timp de 2 minute, apoi adăugăm varza.

După 4-5 minute, adăugăm și pastele pizzoccheri în apă treptat, amestecând ușor pentru a preveni lipirea. Fierbem alte 4-5 minute.

În paralel, într-o tigaie topim untul cu cățeii de usturoi tăiați în două, până se schimbă puțin la culoare – beurre noisette. Pregătim și un alt vas cald, în care să se poată apoi topi puțin brânza.

Se scot pastele și legumele cu o spumieră și se adaugă în vasul cald. Adăugăm peste ele cașcaval ras și parmezan. La final, adăugăm peste tot restul de ingrediente untul fierbinte. Se amestecă și se servește cât mai cald.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *