Care sunt riscurile dacă nu spălăm salata verde înainte de a o consuma / Experții în siguranța alimentară explică în ce fel ne poate afecta sănătatea

De ce trebuie să spălăm salata înainte de consum

Salata verde este o alegere excelentă, iar avantajul este că o găsim la supermarket sau la piață, fie că e vară sau iarnă. Bogată în nutrienți, salata verde este una dintre cele mai apreciate legume cu frunze verzi. Totuși, atunci când curățați verdețurile, tentația de a sări peste spălarea salatei este mare. Acest lucru este valabil mai ales dacă ați cumpărat verdețuri pre-spălate. Multe pachete chiar menționează clar pe etichetă că au fost spălate de mai multe ori. Dar experții în siguranța alimentară și microbiologie spun că riscăm mult dacă nu spălăm salata înainte de a o consuma, notează Food and Wine.

„Spălarea este o oportunitate de a decontamina salata,” explică Thomas Melendy, doctor în microbiologie și imunologie, profesor asociat la Universitatea din Buffalo. Dar este mai mult decât atât. Iată de ce medicii spun că este crucial să clătiți verdețurile.

Care sunt riscurile dacă nu spălați salata

Sunt câteva. Aceste riscuri pot fi împărțite în două categorii, una mai dezgustătoare, iar alta care vă poate îmbolnăvi. Partea „dezgustătoare,” este aceea salata poate conține multe lucruri, cum ar fi sol, nisip, resturi și chiar insecte. „[Spălarea] ajută, de asemenea, la îndepărtarea murdăriei și a reziduurilor de pesticide,” spune Wade Syers, specialist în siguranța alimentară la Michigan State University Extension. Dacă nu clătiți bine salata, este foarte posibil ca oricare dintre acestea să ajungă în farfuria sau în gura dumneavoastră.

Vezi detalii

Totuși, dincolo de factorul „dezgust,” există și motive importante de sănătate pentru a curăța salata. „Conform datelor epidemiologice ale mai multor focare, E. coli enterohemoragică și Cyclospora sunt cele care dau cele mai mari îngrijorări,” explică Francisco Diez-Gonzalez, director al Centrului pentru Siguranța Alimentelor la Universitatea din Georgia.

Dacă nu sunteți familiarizați cu aceste bacterii, ambele vă pot pune în pericol de a dezvolta simptome inconfortabile precum diaree, febră și crampe stomacale, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA). Dacă faceți parte dintr-o categorie cu risc ridicat — copii mici, vârstnici sau persoane cu un sistem imunitar compromis — aceste bacterii pot provoca boli grave și pot fi chiar letale. „Listeria reprezintă, de asemenea, un risc potențial,” adaugă Diez-Gonzalez. Listeria poate provoca diaree și febră, precum și simptome asemănătoare gripei, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

O problemă majoră cu salata este că, de obicei, nu este gătită, iar gătitul este un pas care elimină adesea bacteriile periculoase din alimente. „Tot ce puteți face este să o spălați,” spune Melendy. Este, de asemenea, important de menționat că salata poate fi contaminată în orice etapă a procesului de creștere, iar contaminarea poate să nu fie doar la suprafață. „Spălarea poate să nu elimine toate contaminările cu agenți patogeni”, mai spune Diez-Gonzalez. Totuși, experții spun că spălarea verdețurilor poate ajuta.

Ce se întâmplă cu verdețurile pre-spălate

Verdețurile pre-spălate au fost manipulate mai mult, ceea ce crește riscul de contaminare, spune Melendy. „Unele focare au fost asociate cu salatele ambalate, care au fost spălate de obicei de producător,” subliniază Diez-Gonzalez.

Spălarea salatelor pre-spălate nu este neapărat utilă dacă acestea au fost contaminate în timpul procesului de creștere — de exemplu, prin sol sau apa de irigație. Dar o clătire suplimentară poate reduce riscurile. „Ideea este că prin spălarea salatei eliminați majoritatea bacteriilor și reduceți semnificativ probabilitatea de a vă îmbolnăvi”, mai spune Melendy. Totuși, nu este neapărat necesar să spălați verdețurile pre-spălate. FDA afirmă clar că multe produse pre-tăiate, ambalate sau pre-spălate sunt gata de consum, iar acest lucru este specificat pe ambalaj. Dacă alegeți totuși să spălați salata pre-spălată, asigurați-vă că aceasta nu intră în contact cu suprafețe sau ustensile murdare.

Când ar trebui să spălați salata

Spălarea salatei cu mult timp înainte de consum poate duce la înmuierea acesteia și poate invita bacterii sau insecte. Ceea ce anulează, de fapt, scopul inițial al spălării. De aceea, Melendy recomandă să spălați verdețurile chiar înainte de a le folosi și să verificați atent data de expirare, dacă este menționată. „Cu cât consumați salata mai devreme, cu atât mai bine”, spune el. „Pe măsură ce trece timpul, orice bacterii prezente vor prolifera și puteți pierde lupta împotriva numărului acestora.”

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *