Curiozități agri-food 18 decembrie/Ananasul este o colecție de fructe mici, fiecare derivat dintr-o floare separată

Ananasul este de fapt o colecție de fructe mici care s-au unit pe aceași tulpină Foto: Colaj G4Food

Ananasul, unul dintre cele mai iubite fructe tropicale, nu este un singur fruct, ci o colecție de fructe mici, simple. Aceste fructe mici sunt produse de flori individuale care cresc într-o inflorescență compactă.

Inflorescența ananasului:

Planta de ananas produce un grup dens de flori (numit inflorescență) pe o tulpină centrală, iar fiecare floare are potențialul de a forma un mic fruct.

În cazul ananasului, fiecare floare din inflorescență se dezvoltă într-un fruct de mici dimensiuni. Aceste fructe individuale sunt numite bace.

Vezi detalii

Unirea fructelor mici:

După fertilizare, aceste fructe mici cresc și încep să se contopească, formând o structură unică, compactă și suculentă – ceea ce noi cunoaștem drept ananas.

Partea comestibilă este formată din aceste fructe fuzionate și include și țesuturile florilor, axul central (tulpina) și baza caliciului fiecărei flori.

Exteriorul ananasului:

Fiecare segment hexagonal de pe coaja exterioară a ananasului corespunde unei flori individuale. Dacă te uiți atent, vei observa cicatrici mici (rămășițele florilor originale).

De ce este ananasul un fruct „compus”?

Ananasul este ceea ce botaniștii numesc un fruct multiplu sau infructescență compusă, pentru că spre deosebire de alte fructe care provin dintr-o singură floare (cum ar fi merele sau perele), ananasul rezultă dintr-un întreg grup de flori.

De asemenea, tulpina centrală a ananasului, care este mai fibroasă și deseori aruncată, servește drept suport pentru toate fructele mici. Aceasta este partea pe care fructele mici s-au „lipit” în timpul creșterii.

Alte lucruri interesante despre ananas

Fertilizarea florilor

În regiunile unde se cultivă ananas (cum ar fi Hawaii), florile sunt de obicei polenizate de mâini umane sau alte metode controlate, pentru a asigura un fruct uniform.

Ce face ananasul atât de suculent

Fructele mici sunt pline de celule care rețin multă apă și zaharuri, ceea ce dă suculența și dulceața caracteristică.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *