Clătitele gratinate rapid în cuptor sunt întotdeauna o idee salvatoare pentru un prânz sau o cin ăpe care le vrem cumva altfel. Și nici măcar nu sunt greu de făcut, e doar nevoie de puțin timp pentru a le coace în tigaie una câte una.
Odată ce sunt gata, se umplu cu ce preferăm, se așează în tavă și se dau la cuptor. În acest caz, cu puțin somon afumat combinat cu ricotta neutră. Completate cu puțină smântână deasupra, în loc de sos bechamel – le conferă o notă acidă care se reechilibreaz bine somonul.
Ingrediente pentru 4 porții
-pentru clătite:
2 ouă
500 g de făină tip 00
1 l de lapte
un praf de sare
ulei pentru tigaie
-pentru umplut:
500 g de somon afumat
400 g de ricotta proaspătă
coaja rasă de la 1 lămâie
ceapă verde (sau mărar ori fenicul)
500 g smântână fermentată
Procedeu
Primul pas al rețetei sunt clătitele, care se prepară în manieră clasică. Se bat ouăle cu laptele, apoi amestecul lichid se toarnă treptat peste făină, cu un vârf de cuțit de sare.
În paralel, pregătim pentru umplutură brânza ricotta amestecată cu mărar și ceapă verde tocate mărunt, coajă de lămâie și piper.
Trecem la asamblare: pe fiecare clătită se întinde puțină umplutură, adăugând deasupra felii subțiri de somon afumat.
Mai departe, se împăturește clătita în patru, fie se rulează.
Dacă le pliem în patru, le așezăm în tavă suprapunându-le puțin una peste alta. Dacă, dimpotrivă, le rulăm în manieră clasică, le așezăm la rând una câte una.
În oricare din variante, trebuie să ocupe toată suprafața acesteia.
Se completează deasupra cu smântână fermentată și se dă tava la cuptor la 180 °C circa un sfert de oră.
Odată scoasă tava din cuptor, se condimentează cu încă puțin mărar și piper.
Se servesc după ce se lasă câteva minute, odată scoase din cuptor.