Atât timp cât dovlecii rezistă, de regulă până spre primăvară, este mereu o idee bună să îi folosim cât mai mult, atât în preparate dulci, cât și sărate. Iar incluzând miez de dovleac în deserturi putem reduce cantitatea de zahăr folosit, ceea ce face din pornire orice rețetă dulce cu dovleac mai dietetică.
Iar cum ideea de muffin și ciocolată are mereu farmecul ei, iată combinația ideală. Muffin cu dovleac și ciocolată sunt deserturi delicate, echilibrate, nu foarte dulci, conțin fibre și sunt comod de luat și la birou sau la școală. Iar amestecul de arome dau senzația că sărbătorile de iarnă sunt tot mai aproape.
Ingrediente pentru circa 12 muffin cu dovleac și ciocolată
200 g făină tip 00
8 g praf de copt
1/2 linguriță ghimbir pudră (sau un vârf de cuțit de scorțișoară, sau amestec din ambele)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
120 g unt moale
100 g zahăr
2 ouă
170 g dovleac gătit la vapori sau la cuptor
150 g ciocolată cu 70% cacao
un praf de sare
Procedeu
Înainte de toate, avem nevoie de pulpa de dovleac gătită fie la vapori, fie coaptă în cuptor. Din circa 200 g de dovleac crud vom obține undeva la 170 g dovleac gătit, atât cât ne e suficient.
În continuare, avem nevoie de un simplu mixer dar la limită putem amesteca și manual toate ingredientele din compoziție.
Odată pregătit dovleacul, începem prin a amesteca într-un bol toate ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și ghimbirul/scorțișoara. Le lăsăm deoparte.
Într-un alt bol separat, amestecăm untul la temperatura camerei cu zahărul până obținem o consistență cremoasă și care înglobează aer. Ideal cu mixerul, dar merge și manual, cu un tel, în lipsa lui.
Peste compoziția de unt și zahăr adăugăm ouăle și continuăm până sunt complet înglobate și compoziția este uniformă.
Adăugăm acum și pulpa de dovleac, continuând să amalgamăm.
Peste acest amestec de ingrediente cremoase le adăugăm pe cele uscate amestecate în celălalt bol.
În final, adăugăm ciocolata mărunțită cu cuțitul și încorporăm rapid – nu trebuie amestecat mult, pentru ca ciocolata să nu se topească în compoziție.
Turnăm aluatul în formele de muffin tapetate cu hârtie pentru muffin, umplându-le doar 2/3 din volumul total.
Se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C timp circa 20 de minute, până devin aurii.
Sunt gata de savurat după ce se răceasc puțin și le putem scoate din formele lor.
Se poate încerca aceeași compoziție și în tăvi normale de chec, umplute, la fel doar două treimi.