Pentru persoanele cu alergii sau intoleranță la gluten sau pentru cei care vor să reducă inflamația organismului, o prăjitură este, dacă nu necesară, măcar dorită din când în când. Și mai ales, dacă folosim gălbenușurile din ouă la diverse preparate, de pildă pentru a drege o ciorbă și ne rămân albușurile, acest pandișpan rapid este extrem de ușor de făcut.
Ingrediente pentru prăjitura din albușuri cu zmeură
– 4 albușuri de ou
– 120 de gr. de zahăr
– 180 de gr. de fulgi de nucă de cocos deshidratată
– 40 de gr. de amidon de porumb
– coaja rasă de la o lămâie
– un plic de zahăr vanilat
– 100 de gr. de zmeură (proaspătă, de preferat, dar se poate folosi și congelată)
– un praf de sare
– unt pentru uns forma de copt.
Preparare pandișpan fără gluten
Se bat albușurile spumă, cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat, continuând până când sunt dizolvate complet.
Se adaugă cocosul, amidonul (dat prin sită) și coaja de lămâie și se amestecă încet cu o spatulă, cu mișcări de sus în jos, pentru a încorpora aer, până se obține o compoziție omogenă și pufoasă.
Se unge bine forma de copt cu unt și se toarnă compoziția.
Zmeura se spală, se scurge de apă și se usucă bine ănainte de a a o pune în compoziție. Dacă este congelată, trebuie lăsată câteva ore într-o sită la scurs. Se tăvălește în puțin amidon, apoi se intruduce în cocă, astfel încât să fie complet acoperită.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, căldură sus-jos, cca 35 de minute. Încercați cu o scobitoare sau un băț de frigăruie dacă prăjitura este coaptă în interior. Bățul trebuie sa iasă perfect curat.
Se scoate din forma în care a fost coaptă și se pune la răcit pe un grilaj pentru prăjituri, sub care am așezat un șervet de bucătărie (care va absorbi umezeala). Se taie când este complet răcită.