Această prăjitură cu caramel este perfectă cu o ceașcă de ceai, la fel de delicioasă ca budinca de caramel. Prăjitura are curmale și un sos de caramel delicios. Nu e cea mai simplă prăjitură din lume, dar nici extrem de dificilă.
Pentru caramel:
- ½ cană (110 g) de unt nesărat
- 150 de grame (¾ de cană) zahăr brun deschis
- 4 linguri smântână pentru frișcă
Pentru prăjitură
- 200 de grame de curmale fără sâmburi
- 280 g (1 ¼ căni) de apă fierbinte
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 110 g (8 linguri) unt nesărat, înmuiat, la temperatura camerei
- 150 de grame (¾ de cană) zahăr brun
- 2 ouă mari, la temperatura camerei
- 1 lingură extract pur de vanilie
- 250 de grame (2 căni) făină albă
- 2 lingurițe (1 plic de 10 g) de praf de copt
- ¼ linguriță de sare
Cum procedăm
Într-o oala mare punem untul și zahărul brun. Bateți constant la foc mediu timp de 3-4 minute și adăugați câte o lingură de smântână, pe rând, amestecând continuu.
Bateți fiecare lingură de smântână până se combină complet, apoi adăugați următoarea. Lăsați amestecul să dea în clocot timp de 2-3 minute. Apoi lăsați sosul să stea în oală și să se îngroașe în timp ce pregătiți restul prăjiturii.
Prăjitura
Într-un castron mare termorezistent punem curmalele și apa fierbinte. Le lăsăm să stea 10 minute. Între timp, pregătim o tavă de cuptor, nu prea mare, cu hârtie de copt sau o ungem cu unt. Preîncălzim cuptorul la 180C. În timp ce curmalele se înmoaie, pregătiți restul ingredientelor.
Într-un castron mare sau într-un castron al mixerului cu stand, adăugăm untul înmuiat și zahărul. Amestecăm la viteză medie timp de 2-4 minute, până când devine ușor și pufos. Adăugăm apoi ouăle pe rând, amestecând după fiecare ou adăugat, până se combină total.
Separat, într-un castron mic amestecăm făina, praful de copt și sarea.
Într-un vas, adăugăm curmalele și lichidul, apoi punem bicarbonatul de sodiu. Mixăm întrerupt, de 8-10 ori până când amestecul este în mare parte omogenizat, dar lăsăm bucățele mici – acestea sunt dorite. Amestecăm apoi vanilia în compoziția cu curmale.
Trei compoziții amestecate
Avem acum trei vase cu compoziții diferite: vasul cu curmalele mixate, cel cu untul și zahărul cu ouă și cel cu ingredientele uscate, respectiv făina și praful de copt. Următorul pas este să încorporăm cu grijă ingredientele uscate în amestecul umed. Așa că vom amesteca jumătate din compoziția de curmale în vasul cu crema de unt, apoi jumătate din cele uscate, urmate de cealaltă jumătate din amestecul de curmale și apoi restul ingredientelor uscate.
Vom obține astfel aluatul pentru prăjitura noastră. Jumătate din el vom turna în tavă, apoi punem 5-6 lingurițe din sosul de caramel și cu vârful unui cuțit vom crea modele de tip vârtej în aluat. Apoi adăugăm restul de aluat și din nou 5-6 lingurițe de sos de caramel, repetând modelarea cu vârful cuțitului. Acest proces conferă desertului un aspect marmorat și o distribuție uniformă a sosului de caramel.
Dăm la cuptor pentru 45-55 de minute, sau până când prăjitura este frumos rumenită și trece testul scobitorii (înțepăm aluatul la mijloc, iar scobitoarea trebuie să iasă curată). Lăsăm prăjitura să se răcească pe un grătar și după cel puțin 30 de minute, răsturnați blatul pe un grătar pentru a se răci complet. Reîncălziți sosul de caramel rămas doar pentru o secundă, pentru a-l înmuia și folosiți sosul rămas pentru a picura deasupra tortului. Poate fi păstrat la frigider până la 5 zile.