Este un preparat genial prim simplitatea lui, genil pentru că asociază tot ce se poate asocia mai bine din ingrediente la îndemâna oricui, și simplu pentru că pur și simplu se adaugă împreună fără a găti sau prepara ceva separat. Secretul este să ungem întâi bine pâinea cu ulei și să o aromatizăm cu oregano.
Este celebrul pane cunzatu, în dialect, un preparat pe care îl regăsim în toată Sicilia în diferite variante dar are ca zonă de origine orașul Trapani și împrejurimile. O altă condiție esențială este calitatea pâinii și în general a tuturor ingredientelor. Un bun panino cunzatu sicilian presupune pâine cu maia. Cantitățile sunt aproximative, ca indicație generală, nimeni nu cântărește ce pune într-un sendvis.
Ingrediente pentru 4 porții
800 g pâine (8 felii)
200 g mozzarella
8-10-12 g fileuri de anșoa din conservă, funcție cât sunt de mari
4 roșii mici sau 2 roșii mari, iarna merg și roșii deshidratate
sare, piper, ulei, oregano
Procedeu
Se taie feliile de pâine de circa 2 cm grosime. Dacă e vorba de chifle sau pâine ciabatta, mai lungă, se taie pe orizontală în două.
Sub oricare formă ar fi pâinea, se stropesc bucățile cu generozitate cu ulei de măsline, pe partea interioară.
Se taie roșiile în felii subțiri, la fel și mozzarella.
Acum începem să compunem sendvișurile.
Se așează feliile de pâine de la bază, adică cele care vor fi dedesub, cu fața în sus.
Peste ele se așează întâi fileurile de anșoa. Peste ele, mozzarella tăiată felii subțiri. Peste feliile de mozzarella, feliile subțire de roșii.
Se condimentează fără să ne zgârcim cu piper și oregano, și puțină sare.
Se închide sendvișul cu jumătatea de pâine rămasă și e gata.
Se presează puțin și se mușcă din el cu poftă. Se poate și tăia în bucăți mai mici dar mușcatul îi dă tot farmecul.