Să ne imaginăm ceva care la prima vedere poate fi luat ca un săpun dar e puțin mai moale însă îl radem mai mult sau mai puțin peste orice fel de mâncare sau desert. O invenție a unui proprietar italian al unei gelaterii cu tradiție și, totodată, autorul unor experimente importante în domeniul gastronomic, scrie publicația gastronomică cibotoday.it.
Se numește Pausa noul produs pe care Paolo Brunelli îl experimenteză de câțiva ani, reușind însă abia în 2024 să-i dea forma finală și să îl propună publicului. Brunelli deține de mulți ani o gelaterie la Senigallia, în zona de centru a Italiei, unde coada la înghețată e în general lungă. Și asta pentru că este un experimentator prin natura sa și propune întotdeauna altceva decât competitorii. Iar mai nou a deschis și un laborator în care experimentează tarte, fursecuri, creme, creme tartinabile, tarte cu brânzeturi locale, biscuiți care se țin la frigider, lichioruri, înghețate care nu se topesc și multe altele. Dar dintre toate experimentele sale, e probabil că acest va rămâne ca unul special în existența sa.
„Voiam un topping pentru înghețată, care să nu curgă”
„Am pornit acum câțiva ani cu ideea de a crea un topping pentru înghețată pentru a-i amplifica savoarea, evitând modelul topping-urilor clasice care curg și care nu îmi plac. Aveam în minte ceva care să ducă la gestul prin care radem parmezanul sau chiar trufele”, explică Brunelli în articolul citat.
În final, a ajuns la versiunea finală a produsului și l-a ras peste înghețată. Experimentul a reușit. Însă la scurt timp s-a întrebat dacă nu cumva noua sa creație ar putea fi folosită și pentru alte preparate, sărate. Adică peste mâncarea propriu-zisă. L-a experimentat peste preparate calde și rezultatul a fost nu doar peste așteptări, dar a fost cel puțin la fel de bun ca și în combinație cu înghețata. Fără să își propună, crease un aromatizator universal.
Aromatizator universal complet fără sare, pentru care caută un partener să îl producă în cantități mari
Este un produs complet vegan, fără gluten și lipsit complet de sare. Pausa lui Brunelli conține unt de cacao, fructe oleaginoase fermentate după o metodă proprie, mai multe varietăți de piper, boabe de ienupăr și ghimbir. L-a încercat peste paste (fără nimic altceva), peste risotto, peste legume fierte sau peste piept de pui pe grill. Rezistă în frigider timp de 1 an, iar congelat mult mai mult.
Autorul său încearcă, paradoxal, să nu creeze prea mult buzz în jurul noului său produs, comercializat de doar câteva luni pe situl său personal, de teamă că ar putea să nu facă față cererii.
„Ne-am dat seama că poate fi un produs a cărui comercializare poate înregistra o creștere rapidă și din acest motiv căutăm să găsim un partener cu capacități productive diferite de ale noastre, care să mențină calitatea produsului intactă dar care să o poată produce în cantități semnificative”, a explicat Brunelli.