Ceva dulce | Chec cu pere și cacao, un desert rafinat dar ușor de făcut, potrivit și pentru weekend

Mihaela Găneț 25 octombrie 0 comentarii 9699 vizualizări
chec de pere si ciocolata reteta de chec de ciocolata combinatia pere ciocolata desert rapid ceva dulce idei de desert desert pentru weekend foto: freepik.com

Combinația pere și ciocolată este un clasic al patiseriei internaționale, și o putem declina și într-un chec simplu, nu dor în preparate sofisticate de patiserie profesională. În care putem folosi perele întregi, mult mai interesant ca aspect. Dar ele pot fi și tăiate felii subțiri și așezate la rând în aluat. Sau, la fel de bine, tăiate pe lung în două sau în patru.

Și, la fel, în loc de forma lungă putem folosi și o tavă rotundă, de tartă, esența e aceeași, se schimbă doar aspectul exterior. Există o teorie ca orice e round câștigă în termeni de percepție, dar asta poate testa fiecare ascultându-și propriile senzații.

Ingrediente pentru 1 tavă de plumcake / 1 tavă rotundă de 24 cm

4 pere mai coapte dar tari

170 g făină

150 g zahăr

30 g cacao

2 ouă

70 g ulei de floarea soarelui

125 g iaurt (un iaurt mic)

130 g ciocolată neagră

1 plic de praf de copt

Procedeu

Pentru acest chec de pere și ciocolată se bat întâi ouăle cu zahăr, se poate și fără să separăm albușul de gălbenuș, dat fiind că folosim praf de copt și nu e nevoie de putere mare de creștere exercitată de ouă, care au acest rol în compozițiile de dulciuri. Dar dacă le separăm rezultatul este superior,  și nu e deloc complicat să o facem.

Dacă le batem separat, împărțim zahărul două și folosim o parte la albușuri și cealalată la gălbenușuri. Important este ca ambele să capete consistență de spumă, e nevoie de circa 2 minute la fiecare. Albușurile spumă le vom amesteca în compoziție abia la final, așa că le dăm deoparte, eventual la frigider.

Amestecăm într-un vas făina, cacao și praful de copt, trecute printr-o sită.

Peste gălbenușurile spumă adăugăm uleiul, continuând cu mixerul. Nu neapărat tot odată, putem alerna cu ingredientele uscate, adică amestecul cu făină. Odată încorporate, adăugăm și iaurtul.

Se adaugă la final ciocolata mărunțită cu un cuțit. Este preferabilă tableta de ciocolată în locul chipsurilor, nu mereu la fel de calitative. Se ține o mică parte pentru a o adăuga deasupra.

La final se adaugă și albușul spumă, amestecând foarte ușor de sus în jos cu o lingură, pentru a nu risca să se desumfle.

Curățăm perele de coajă, adăugăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie și adăugăm perele din loc în loc la distanță egală. Le presăm puțin să intre cu mișcări circulare.

Deasupra adăugăm restul de ciocolată mărunțită ici colo și dăm checul de pere și ciocolată la cuptor. Se coace la 180 de grade circa 40 de minute, în funcție de cuptor și de materialul din care e tava.  E gata când facem proba cu scobitoarea și ea rămâne curată.

Se lasă să se răcească în cuptor și se scoate apoi pe un grătar. Se conservă câteva zile.

Când tăiem, e nevoie de puțină atenție când ajungem la pere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *