Cât de multe se pot face cu o conservă de ton, în afară de o consuma ca atare… Una dintre posibilități este aceea de a-l amalgama foarte bine cu un mixer vertical până devine o cremă fină. Și căreia îi adăugăm o parte aromatică. Asta e tot, și obținem un paté de ton pe care îl putem folosi la pachet sau la micul dejun. La fel de bine, și pentru un aperitiv de seară, înainte de cină. Folosim ricotta și foarte puțin unt ca bază, pentru a reduce cantitatea de grăsimi saturate.
Ingrediente penru 4 porții medii
140 g ton din conservă scurs bine
100 ricotta
20 g unt
1 ceapă verde, doar partea albă, tocată fin
coaja de la o jumătate de portocală netratată, rasă
sare, piper
Procedeu
Scurgem cât de bine se poate tonul din conservă și îl transferăm într-un vas care se potrivește cu mixerul vertical.
Transferăm în același vas și ricotta, și ea scursă de lichid, untul, ceapa verdă tăiată deja mărunt, sarea și piperul.
Pregătim între timp și coaja rasă de portocală dar o adăugăm abia la final, când e aproape gata.
Acționăm mixerul în câteva reprize, până ajungem la o consistență fină și uniformă.
Abia acum adăugăm și coaja de portocală, ma acționăm o dată foarte rapid mixerul și e gata. Procedăm așa pentru că aroma este dată de uleiul aromatic, care este foarte volatil, și avem nevoie ca aroma să fie reținută înăuntru, nu să se evapore.
În acest moment paté-ul este gata. Dar trebuie lăsat circa o oră la frigider, după care se poate consuma.
Se poate asorta cu castraveți la oțet, gogoșari la oțet. Dar și cu ardei, castraveți sau roșii proaspete.
Se poate servi și cu puțin pătrunjel verde, sau mentă.
Se poate conserva maxim 3 zile la frigider, și mai bine doar 2.
Aroma de portocală în acest paté de ton poate fi înlocuită și cu cea de lămâie, dar portocala este o combinație mai originală.
Pe ce, ma?