Cinci grupe de alimente ușor de digerat/Indiferent că suferiți de afecțiuni digestive sau doar o indigestie ușoară, aceste alimente sunt întotdeauna o opțiune bună, pentru a oferi o pauză sistemului digestiv

Alimente ușor de digerat Foto: freepik

Oricine a avut vreodată probleme de digestie știe cât e de important să alegi alimente ușoare după un episod de gastrită sau toxiinfecție alimentară. De fapt, e suficient să fi făcut măcar o dată o indigestie, ca să înțelegem importanța alimentelor ușor de digerat. Dar despre care sunt alimentele cele mai ușor de digerat, vorbesc specialiștii de la Health.

Potrivit lor, cele mai ușor de digerat alimente tind să fie sărace în fibre și grăsimi. De asemenea, au un gust mai blând, ceea ce înseamnă că, de obicei, le lipsește aciditatea și iuțeala. Alimentele moi sau ușor de mestecat și de înghițit sunt, de asemenea, mai digerabile decât alimentele uscate, mestecate sau dure.

Alimentele care sunt ușor de digerat oferă o mică pauză sistemului gastrointestinal. La urma urmei, digestia necesită energie. Aceasta include energia mecanică, cum ar fi mestecatul care are loc în gură, precum și energia chimică, precum munca făcută de acidul din stomac și enzimele digestive din intestinul subțire.

Alimentele cele mai ușor de digerat

Alegerea alimentelor ușor de digerat atunci când vă simțiți pe grabă, sau vă confruntați cu indigestie sau alte simptome gastro-intestinale, cum ar fi diareea, vă poate ajuta să vă odihniți tractul gastro-intestinal, arată Academia de Nutriție și Dietetică. În esență, face corpul să lucreze puțin mai puțin pentru ca procesele digestive să se întâmple.

Iată cinci grupuri de alimente ușor de digerat pe care să le aveți în vedere atunci când stomacul sau intestinele sunt afectate.

Produse din făină albă

În general, ni se spune despre cât de important este să ne creștem aportul de fibre. Însă în anumit situații, precum tulburările gastrointestinale, medicii recomandă alegerea unor aliment e sărace în fibre. Acestea sunt un carbohidrat nedigerabil care se deplasează prin tractul digestiv fără a se descompune.

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, pot crește cantitatea de alimente nedigerate care se deplasează prin sistemul gastrointestinal și pot accelera motilitatea intestinală, făcându-le mai dăunătoare decât utile, pentru persoanele care au simptome precum balonarea abdominală și diareea.

Din produsele cu cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea albă și pastele albe, au fost eliminate componentele de fibre. Optarea temporară pentru aceste alimente cu conținut scăzut de fibre poate oferi intestinelor o pauză atunci când apare disconfort digestiv.

Fructe decojite, conservate sau înăbușite

Unele fructe proaspete sunt deosebit de bogate în fibre și, prin urmare, sunt mai greu de digerat. Cea mai mare parte a fibrelor alimentare din fructe se găsește în cojile și semințele lor. De exemplu, zmeura este unul dintre fructele cu cele mai bogate fibre din cauza semințelor lor mari.

S-ar putea să vă fie util să alegeți fructe cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi bananele coapte sau pepenele galben, dacă vă confruntați cu simptome gastrointestinale, cum ar fi greața sau diareea ori alte probleme digestive.

Fructele fierte sau din compot sunt și ele opțiuni bune. Dacă cumpărați conserve de fructe, căutați produse care au fost ambalate în apă în loc de sirop, pentru a reduce conținutul de zahăr adăugat.

Legume bine fierte

La fel ca fructele proaspete, legumele crude sunt mai greu de digerat în comparație cu legumele gătite. Când legumele sunt gătite, pereții celulelor vegetale devin mai moi și constituenții lor (cum ar fi amidonul) devin mai ușor accesibili enzimelor digestive din organism. Ca rezultat, sunt mai blânzi cu sistemul digestiv.

Legumele ușor de digerat includ legumele bine gătite:

  • Dovlecel și dovleac
  • Spanac
  • Cartofi
  • Fasole verde
  • Sfecla
  • Morcovi

Proteine ​​ moi

Deși proteinele animale nu conțin fibre, ele pot fi totuși greu de digerat dacă sunt dure, mestecate sau bogate în grăsimi. Alegeți proteine ​​fragede, ușor de mestecat, care conțin cantități mici sau moderate de grăsimi alimentare. Exemplele includ ouă omletă și carne slabă măcinată.

Proteinele pe bază de plante, cum ar fi unturile netede de nuci și tofu moale amestecat, sunt, de asemenea, opțiuni hrănitoare care sunt în general bine tolerate.

Supe, smoothie-uri și piureuri

Modul în care sunt preparate alimentele le poate afecta digestibilitatea. În timp ce strategiile de modificare a texturii, cum ar fi amestecarea, nu modifică conținutul de fibre al alimentelor, ele pot ajuta la reducerea dimensiunii particulelor de fibre din alimentele vegetale, ceea ce le poate face, la rândul său, mai blânde cu sistemul digestiv.

Luați în considerare kale crudă, în loc de cea gătită. Deși varza crudă este voluminoasă și tare, după ce a fost gătită și amestecată într-o supă, devine moale. Această modificare a texturii poate permite o digestibilitate îmbunătățită.

Același lucru este valabil și pentru fructele fibroase, cum ar fi fructele de pădure, care sunt amestecate în smoothie-uri. Pulverizarea semințelor fructelor de pădure în blender nu le va diminua conținutul de fibre, dar poate ajuta la pornirea procesului de digestie mecanică, ce începe în mod normal în gură.

Care sunt alimentele cel mai greu de digerat

Alimentele greu digerabile pot depinde de cauza principală a simptomelor. De exemplu, ceaiul de mentă poate fi problematic pentru persoanele care se luptă cu reflux gastroesofagian, dar util pentru persoanele care se confruntă cu dureri ușoare de stomac sau greață.

Nu toate alimentele enumerate mai jos vă vor agrava simptomele. Alimentele pe care le puteți sau nu le puteți tolera sunt individuale și vor depinde de motivul pentru care vă confruntați cu simptome gastrointestinale, în primul rând.

Alimentele de obicei greu de digerat pot include:

  • Conținut bogat în fibre și/sau legume crude, cum ar fi broccoli sau conopida crude, anghinarea, usturoiul și ceapa
  • Alimente cu fibre dure sau tulpini groase, coji și semințe, cum ar fi broccoli, sparanghelul și rodiile
  • Leguminoase, inclusiv fasole, năut și linte
  • Nuci și semințe întregi
  • Popcorn
  • Alimente acide precum citricele și produsele pe bază de roșii
  • Alimente picante
  • Alcool
  • Băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua și ceaiurile negre
  • Alimente bogate în grăsimi și prăjite
  • Carne procesată, cum ar fi cârnați și hot dog
  • Carne uscată,
  • Fructe uscate
  • Îndulcitori artificiali

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *