Ministrul Agriculturii: Prejudiciul constatat de DNA la Casa Unirea este în curs de recuperare/ Casa Unirea va participa la programul Investalim cu un proiect de procesare a legumelor pentru conserve

plafonare adaos comercial, plafonare adaos comercial alimente, plafonare alimente Inquam Photos / George Călin

Prejudiciul constatat de DNA la Casa „Unirea”, companie înființată de Liviu Dragnea și Petre Daea, este în curs de recuperare, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la o zi după zecile de percheziții făcute de procurorii DNA într-un caz care vizează fapte din mandatul fostei directoare, Mariana Cotoi, potrivit informațiilor G4Media.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus, la deschiderea târgului dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, că firma înființată de foștii lideri PSD va participa la următoarea sesiune a programului Investalim, pentru depunerea unui proiect de procesare a legumelor.

„Prejudiciul constatat de DNA la Casa «Unirea» este în curs de recuperare. Ancheta este în curs. Eu îmi doresc ca acei 50 de milioane de lei să fie recuperaţi şi să-i reinvestim, aşa cum am spus, în Casa Unirea, pentru că singura soluţie pentru Casa Unirea este să dezvoltăm pe această societate spaţii de depozitare în bazinele legumicole şi de ce nu, inclusiv procesare. La următoarea sesiune de depunere a proiectelor, pe Investalim, va participa şi Casa Unirea pentru un proiect de procesare a legumelor care nu sunt calibrate pentru vânzare, pentru a fi procesate şi a face conserve”, a precizat Barbu.

El a menţionat că directorul general al Casei Unirea, Mariana Cotoi, a fost demisă în luna februarie, din momentul în care a fost trimis Corpul de Control al ministerului pentru verificări.

„AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor n.r.) a solicitat un control pe anumite sume restante şi neachitate de către anumite societăţi. Am trimis Corpul de Control, s-a întocmit un raport de inspecţie fiscală. Acesta a fost transmis către organele de cercetare penală şi sper să se facă lumină la Casa «Unirea»” şi îmi doresc foarte mult ca banii publici care au fost utilizaţi să fie şi recuperaţi”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA este o societate naţională înfiinţată în 2018, în primul mandat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu scopul de a valorifica producţia agricolă naţională. Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Amintim că la inaugurarea magazinului Casei de Comerț Unirea deschis în parteneriat cu Ametist Depot SRL a participat și liderul AUR George Simion. Compania din Chitila este deținută de DJ-ul Raoul Russu, iar activitatea principală este prelucrarea pietrei. Directoarea firmei susținea atunci că președintele partidului extremist AUR a fost singurul politician care a răspuns la invitația de participare la ceremonie.

Firmele care au cele mai mari datorii către Casa Unirea sunt Elycarn Fresh, Exim BNB, Ametist Depot și Meatagro, de 42 de milioane de lei, din totalul datoriilor de 50 de milioane de lei, conform informațiilor Economedia și G4Media.

Economedia a scris din februarie despre neregulile găsite la Casa de Comerț Unirea: facturi neîncasate şi mai multe produse din import la comercializare. Corpul de control arăta atunci că, pe durata controlului, directorul general al societăţii Casa Unirea (Mariana Cotoi, n.r.) nu a putut prezenta documente privind iniţierea vreunui demers în vederea calculării şi facturării penalităţilor de întârziere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *