Consumul unei porții de paste duce la o stare de bucurie comparabilă cu cea pe care ne-o provoacă victoria la un meci de fotbal. Este rezultatul unui studiu recent al universității IULM din Milano, relatează ediția italiană a revistei Elle. Studiul explică în premieră, din perspectiva neuroștiințelor de ce pastele ne fac fericiți. E vorba, mai exact, de felul în care imaginea pastelor este percepută de cortex.
”Imaginați-vă emoția declanșată de o victorie la Olimpiadă, sau un gol al Naționalei sau un matcht point la Wimbledon. Sunt toți stimuli pe care creierul îi percepe în aceeași manieră în care percepe o furculiță plină cu spaghetti”, explică autorii studiului. Acesta a fost publicat cu titlul Behaviur & Brain Lab, de către facultatea de limbi și comunicare a IULM.
Endorfine dar nu numai
„Am știut dintotdeauna asta, că pastele ne fac fericiți. Multe studii în domeniul nutriției au arătat, de exemplu, că grație aportului de triptofan, o farfurie de paste stimulează nivelul de serotonină, stimulând buna dispoziție”, explică echipa de cercetători.
Ceea ce însă până acum nu se știa este faptul că există un mecanism din sfera emotivă la baza stării de bine pe care o simțim mâncând o porție de paste. Și care acum a fost pentru prima dată investigat științific, spun autorii. La studiu au participat 40 de bărbați, 20 de femei și 20 de bărbați. Cu vârste între 25 și 45 de ani, fără alergii și intoleranțe.
Comparație cu muzica, meciurile și amintirile de familie
Autorii studiului au avut ca obiectiv să înțeleagă gradul de implicare emotivă atunci când gustăm pastele. Au comparat acet moment cu cel când ascultăm muzica preferată, urmărim întrecerile la Olimpiadă, un meci de fotbal sau unul de tenis.
Nivelul emotiv înregistrat de consumul de paste a fost chiar mai mare decât plăcerea dată de muzica preferată. Însă, a rezultat din studiu, comparabil, chiar puțin superior, cu cel dat de întrecerile sportive. Dar aproape identic cu cel dat de amintirea momentelor plăcute din trecut, în special amintirile de familie.