Hrișcă la micul dejun? Mai tare ca ovăzul. Sunt cereale comparabile ca și proprietăți nutritive, dar hrișca este considerată superioară ovăzului

hrisca ovaz fulgi de ovaz la micul dejun fulgi de hrisca la micul dejun comparatie foto: pexels.com@julenka

Când vine vorba de alegerea cerealelor sănătoase, în special pentru micul dejun, hrișca și ovăzul sunt adesea opțiuni hrănitoare și bogate în proteine. Dar care dintre aceste două superalimente oferă mai multe proteine? Ar putea fi fulgii de hrișcă preferibili celor de ovăz la micul dejun?

Iată mai jos o comparație între profilurile nutriționale ale celor două cereale, realizat un mare producător de proteine pe pagina sa web, etprotein.com. Aceasta  pune în balanță cantitatea și calitatea proteinelor conținute de fiecare, dar și caracteristicile tipului de fibre pe care le conțin.

Care dintre ele conține mai multe proteine

Proteinele sunt un macronutrient esențial necesar pentru construirea și repararea țesuturilor, produceția de hormoni și enzime, dar și în general pentru sănătate. Cerealele sunt adesea trecute cu vederea ca sursă de proteine, dar multe dintre ele, conțin cantități semnificative. Printre cele mai complexe din acest punct de vedere sunt hrișca și ovăzul.

Hrișca, o pseudocereală fără gluten, este cunoscută pentru conținutul său proteic de înaltă calitate, care include toți cei nouă aminoacizi esențiali, făcând-o o sursă completă de proteine. De asemenea, este bogată în minerale precum magneziu, fosfor și fier, dar și fibre, antioxidanți și flavonoide, printre care rutina.

Ovăzul este o cereală integrală foarte recomandată pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv reducerea nivelului de colesterol și a riscului de boli de inimă. Este și el o sursă bună de proteine, dar la 100 g în stare naturală conține doar 10 g de proteine. Dar și fibre, printre care beta-glucan, o fibră solubilă, vitamine și minerale.

Comparând direct conținutul de proteine al hrișcii și ovăzului, hrișca este ușor superioară. Cu toate acestea, ambele cereale oferă o cantitate substanțială din acest macronutrient și pot fi părți valoroase ale unei diete bogate în proteine.

Deși hrișca are un conținut proteic mai mare, merită menționată calitatea proteinelor din ambele cereale. Profilul proteic complet al hrișcii este deosebit de benefic pentru vegetarieni și vegani, care ar putea întâmpina dificultăți în a obține toți aminoacizii esențiali din surse vegetale.

Ce tip de fibre și de minerale conțin fiecare

Ambele cereale sunt surse excelente de fibre dietetice, importante pentru sănătatea sistemului digestiv. Ovăzul are un conținut mai mare de fibre solubile, benefice pentru sănătatea inimii, în timp ce hrișca conține mai multe fibre insolubile, care ajută la digestie.

Hrișca este mai bogată în precum magneziu și fier, comparativ cu ovăzul. Ambele, minerale vitale pentru diferite funcții metabolice, inclusiv transportul oxigenului și producerea de energie.

Care dintre ele ajută mai mult sănătatea și cum

Fibrele din ovăz pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, în timp ce rutina din hrișcă poate întări vasele de sânge.Totodată, conținutul ridicat de fibre din ambele cereale te poate contribui la senzația de sațietate, susținând controlul greutății.

Mai multe, ambele cereale au un indice glicemic scăzut, ceea ce poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, fiind deosebit de utile pentru persoanele cu diabet. În cazul persoanelor cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, hrișca este o alternativă valabilă, ovăzul, nu.

Ambele se pot consuma sub formă de fulgi înmuiați peste noapte sau sub formă de făină, de agăugat în compoziția de clătite sau în aluatul de paste. La fel de bine, fulgii de ambele tipuri se pot adăuga, în afară de iaurt, în supă sau în salată.

În concluzie: deși meciul este strâns, hrișca iese învingătoare în fața ovăzului, având un conținut ușor mai ridicat de proteine și un profil complet de aminoacizi. Însă, ambele sunt alegeri nutritive care oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Pentru celiaci: sunt fulgi de ovaz fara gluten, nu va lasati descurajati de o cercetare incompleta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *