În ce ordine să consumăm alimentele pentru a nu ne îngrășa. Nutriționist: „Legumele ar trebui mâncate înainte de proteine și carbohidrați”

alimente foto: dreamstime.com@Tatiana Mishchenko

Nutriționistul Pablo Ojeda a reamintit în cadrul unei emisiuni de la televiziunea spaniolă „Más Vale Tarde” că ordinea în care consumăm alimentele la o masă ne poate ajuta să ne simțim mai sătui, să îmbunătățim digestia și să reducem vârfurile de insulină și glucoză din sânge.

Pierderea în greutate este una dintre marile preocupări ale omenirii în ziua de azi. Pentru aceasta, dincolo de dietele miraculoase și antrenamentele epuizante, cheia este menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase care să permită corpului nostru să se afle în cele mai bune condiții posibile, atingând astfel greutatea optimă pe cântar, relatează ABC.

Cu toate acestea, ceea ce mulți nu știu este că, pe lângă utilizarea alimentelor sănătoase, cunoașterea ordinii în care trebuie să le consumăm ne poate ajuta să nu ne îngrășăm, să îmbunătățim digestia și să reducem vârfurile de insulină și glucoză din sânge. Așa a explicat nutriționistul Pablo Ojeda în emisiunea „Más Vale Tarde”, unde a oferit secretele pe care trebuie să le știm atunci când mâncăm și care ne pot ajuta să obținem deficitul caloric zilnic.

Trebuie să mâncăm mai întâi legumele. Dau sațietate

Ojeda a explicat că secretul pentru a reduce caloriile din mesele noastre este „să introducem mai întâi alimente care ne generează o sațietate mai mare”. Legumele trebuie consumate înaintea carbohidraților sau proteinelor. Procedând astfel, ne vom umple stomacul, încă de la primele îmbucături, cu alimente puțin calorice, iar când ajungem la celelalte alimente, inclusiv carne, pește sau paste, vom fi mai liniștiți și nu vom avea nevoie să mâncăm o cantitate mare.

Continuând cu acest principiu, expertul în alimentație a explicat că „una dintre marile greșeli” pe care le facem noi, oamenii, la masa este să începem cu un produs precum pâinea: „Înțeleg că este foarte bună, foarte delicioasă și că ai multe dorințe, dar îi dai corpului o cantitate mare de calorii de la început, când ceea ce vrem este să consumăm puține calorii care să ne sature,” a reamintit el, recomandând celor care au tentația de a ciuguli pâine când merg într-un restaurant să aleagă „un măr mai bine pentru a se simți sătui”.

De pe o farfurie cu mâncare, legumele trebuie să fie întotdeauna prima alegere: „Asta este foarte clar, când mănânci salată înainte de paste, te îngrași mai puțin decât dacă mănânci doar un platou de paste, deoarece te sături mai repede,” a explicat din nou nutriționistul, insistând asupra importanței de a ține cont de ordinea alimentelor. Totuși, el a explicat că fibra este, de asemenea, o opțiune „super sățioasă” și ajută la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge și la îmbunătățirea digestiei.

Aceasta este ordinea alimentelor pe care trebuie să o urmăm pentru a nu ne îngrășa

După ce am consumat legumele, Ojeda recomandă să urmăm această ordine în consumul restului alimentelor: proteinele, grăsimile, zaharurile și, în ultimul rând, amidonul. Toate acestea nu doar că vor ajuta la o digestie mai bună, dar și la controlarea greutății într-un mod mai eficient.

Nutriționistul a răspuns, de asemenea, întrebării prezentatorului emisiunii despre senzația de „apetit puternic”. Ojeda a dat exemplul unei carafe cu apă și ulei pentru a ilustra cum funcționează stomacul nostru, explicând că, dacă adaugi alimentul cel mai sățios (proteina și grăsimile), ai tendința de a te simți mai flămând și de a consuma apoi mai mult. Totuși, dacă faci invers și consumi proteina când ești deja sătul, cantitățile sunt mult mai mici și, prin urmare, și aportul caloric.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Prin urmare un meniu ar trebui sa arate cam asa:
    – o salata ca aperitiv
    – friptura
    – untul sau sosul care contine grasime
    – desertul
    – painea
    Iar daca vrem sa mancam paste ar fi asa:
    – o salata ca aperitiv
    – tirmisu
    – portia de paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *