Ucraina va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi 16,2 milioane de tone, limită convenită cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/2025

egipt, grau, achizitii, pret Sursa foto: Pixabay/Couleur

Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăşi nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25, a declarat miercuri adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters, transmite Agerpres.

La începutul acestei luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a ajuns la un acord cu traderii şi Asociaţiile de fermieri pentru a limita exporturile de grâu, în sezonul care a început la 1 iulie 2024, la 16,2 milioane de tone.

Anual, Guvernul ucrainean şi traderii au semnat un memorandum conform căruia oficialii promit să menţină termenii comerciali şi să nu restricţioneze exporturile în limitele volumelor convenite, iar la rândul lor traderii se angajează să nu depăşească aceste volume.

“Memorandumul stipulează în mod clar că dacă acest nivel este atins, Guvernul are opţiunea de a opri exporturile”, a declarat Taras Vîsoţki, citat într-un comunicat de presă.

Marţi, ministrul ucrainean al Agriculturii, Vitaliy Koval, a anunţat că aproximativ 20% din exporturile de grâu convenite pentru întregul sezon 2024/25 au plecat deja din Ucraina.

Comparativ, în sezonul 2023/24, Ucraina a exportat 18,3 milioane de tone de grâu, în condiţiile în care a epuizat o mare parte din stocurile rezultate din recoltele anterioare, şi care au rămas în silozuri după ce principalele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost închise după invazia rusească.

Datele furnizate de Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că până la data de 18 septembrie, Ucraina a exportat 8,94 milioane tone de cereale, inclusiv aproape cinci milioane tone de grâu.

Fermierii ucraineni au terminat de strâns recolta de grâu din 2024, care s-a situat la 21,8 milioane de tone, comparabilă cu cea din 2023, însă firmele de panificaţie spun că grâul din acest an este de o calitate scăzută şi de aceea au decis să ceară restricţii la exporturile de grâu de panificaţie, pentru a evita o creştere a preţurilor la pâine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *