Rețete antirisipă. Chiftele din pâine uscată, cu brânză și ouă în compoziție. Se pot face și cu sos sau lua la pachet

chiftele din paine chiftele fara carne chiftele din paine cu branza si ou reteta italiana de chiftele reteta antirisipa mancare la pachet idei de mancare la pachet foto: pixabay.com@Einladung_zum_Essen

În afară de a face pesmet și crutoane și celebra salată panzanella pâinea uscată este ingredientul principal din cea mai anti risipă prin definiție rețetă a italienilor: chiftele din pâine. Se înmoaie pâinea care  nu mai e bună de consum cu puțin lapte, se adaugă brânză uscată, ou ca să se lege compoziția, arome – piper, pătrunjel, eventual usturoi. Rezultă practic un fel de mâncare complet: avem carbohidrați din pâine, proteine din brânză, lapte și ouă, ceva grăsimi tot din brânză, iar pătrunjelul dă aromă și prospețime și este plin de proprietăți.

Ingrediente pentru 4 porții

250 g pâine uscată

200 ml lapte

2 ouă

50 g brânză de oi uscată rasă (sau alta, după preferințe)

pătrunjel

sare, piper

opțional, un cățel de usturoi

ulei

pesmet

Procedeu

Se taie sau se rupe pâinea încât să obținem din ea bucăți mai mici și se toarnă treptat laptele peste ea. E nevoie ca această etapă să fie făcută în etape, pentru că fiecare tip de pâine absoarbe în mod diferit lichidele.

Pe măsură ce se înmoaie, o desfacem cu furculița, pentru a ajuta lichidul să pătrundă în ea. Idealul este ca pâinea să fie hidratată bine încât să o putem amesteca apoi cu restul ingredientelor, dar nu exagerat de mult. Dacă e prea mult, trebuie strânsă bine în mâini ca să curgă laptele în exces.

Completăm compoziția cu brânza rasă, ouăle, pătrunjelul tăiat mărunt, sare și piper. Opțional, puțin usturoi, ras pe răzătoarea fină.

Se amestecă să se omogenizeze bine, trebuie să rezulte o compoziție de consistență asemănătoare cu celei din carne, nici mai uscată, nici mai umedă.

Se dă formă rodundă cu mâinile umede, luând câte o lingură rasă din compoziție: nici prea mari, nici prea mici.

Cum se gătesc chifelele din pâine

Tradițional, aceste chiftele se făceau prăjite, însă astăzi avem alternative, dacă vrem să evităm această metodă.

Odată ce am dat formă rotundă chifelelor, le trecem prin pesmet.

În această etapă, fie le prăjim în baie de ulei, fie le așezăm pe hârtie de cuptor în tava și le dăm la cuptor, fie le gătim în airfryer.

Odadă gata, aceste chiftele din pâine se pot servi alături de salată verde sau oricare salată proaspătă. Dar tot cu o salată de crudități alături se pot lua și la pachet. Și se pot și adăuga într-un sos de roșii, precum chifteluțele clasice, din carne.

Firește că fiind o rețetă în care se reciclează pâinea uscată, se poate adăuga în compoziție orice aliment  demn de reciclat, mărutințit bine. Cu condiția să nu schimbe consistența compoziției și să se potrivească din punctul de vedere al gustului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *