În greva foamei pentru a comemora 2 ani de la moartea lui Amini: Peste 30 de deţinute protestează astfel în Iran/ Între ele o laureată a Premiului Nobel pentru Pace

greva foamei, Iran Sursa foto: Pexels

O laureată a Premiului Nobel pentru Pace, iranianca Narges Mohammadi, şi alte 33 de deţinute politice din Iran au început duminică o grevă a foamei, pentru a marca doi ani de la mişcarea de protest „Femeie, viaţă, libertate”, apărută după moartea tinerei iraniene de origine kurdă Mahsa Amini. Aceasta a decedat în arestul poliţiei, unde era deținută pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care cere femeilor să poarte vălul, informează EFE, transmite Agerpres.

„Încă o dată, prizonierele politice şi ideologice din închisoarea Evin au început o grevă a foamei în solidaritate cu poporul iranian care protestează împotriva politicilor represive ale guvernului”, a scris Mohammadi pe contul său de Instagram. Sâmbătă seara, Mohammadi, care îşi continuă activismul feminist din închisoarea Evin, a scris pe aceeaşi platformă şi despre un protest al aproximativ 25 de deţinute din pavilionul de femei. Astfel, Mohammadi a scris că, în semn de protest faţă de politicile Republicii Islamice Iran “de reprimare a femeilor din cauza obligativităţii purtării hijabului” (vălul islamic – n.r.), deţinutele au ars voaluri în curtea închisorii, acţiune obişnuită în timpul protestelor dezlănţuite după moartea lui Amini, care au durat luni la rând şi au fost reprimate brutal, cu un bilanţ de 500 de morţi, 22.000 de arestări şi 10 execuţii, notează EFE.

Amini, care avea 22 de ani, a murit pe 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost arestată pentru că nu a purtat vălul islamic în mod corespunzător. Din acest motiv, multe femei au încetat atunci să mai poarte hijab ca gest de nesupunere civilă. Mohammadi, în vârstă de 52 de ani, este una dintre cele mai importante voci întru apărarea drepturilor omului în Iran. Ea a fost condamnată de şase ori din 2021 la un total de 13 ani şi trei luni de închisoare şi 154 de lovituri de bici, printre alte pedepse. Ultima sentinţă a fost pronunţată în iunie, când a fost condamnată la încă un an de închisoare pentru „propagandă împotriva sistemului”, pentru că a criticat impunerea vălului şi a cerut boicotarea alegerilor parlamentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *