Personal veterinar va verifica, la graniţă, transporturile de animale vii şi produse de origine animală din Bulgaria (ANSVSA)

pesta micilor rumegatoare Sursa foto: Pixabay/khoinguyenfoto

Personalul veterinar se va afla la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii şi produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre ţara vecină, informează, joi, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmite Agerpres.

Decizia autorităţilor vine după confirmarea focarului de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria. “În urma confirmării focarului de variolă ovină şi caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB). Astăzi, 12.09.2024, au fost convocaţi reprezentanţii instituţiilor statului pentru a adopta decizii care au ca obiectiv principal protejarea sectorului zootehnic românesc”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Principalele măsuri decise joi vizează alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii şi produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria; amenajarea de puncte de dezinfecţie la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru dezinfecţia obligatorie a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României; informarea permanentă a fermierilor şi a transportatorilor despre riscurile răspândirii variolei ovinelor şi caprinelor şi despre măsurile preventive obligatorii.

Decizia va produce efecte timp de 30 de zile de la data emiterii sale. “Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, subliniază instituţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *