VIDEO Rețetele Juanitei: Tortilla de patatas. Omleta spaniolă cu cartofi prăjiți

omleta cu cartofi Foto: G4Food

Omleta este preparatul care verifică măiestria bucătarului. Francezii au inventat omleta din 3 ouă, bine bătute, pufoasă și prăjită în unt. Spaniolii au printre tapas-urile cele mai reprezentative ale bucătăriei iberice, tortilla de patatas, omleta cu cartofi.

Într-un restaurant din Spania dacă vei cere omletă (tortilla), o primești pe cea cu cartofi; pentru ceea ce știm noi că înseamnă omletă, va trebui să întrebi de o tortilla francesa, omletă franțuzească. Tortilla spaniolă se face din ingrediente simple, dar gustoase și sănătoase, iar elaborarea nu este complicată, ci doar destul de îndelungată.

Ingrediente pentru omleta cu cartofi

omleta cu cartofi
Foto: G4Food

5-6 ouă

3-4 cartofi

1 ceapă (opțional)

ulei de măsline

sare, piper.

Peste 70 % din cei 4000 de spanioli chestionați de un ziar local, au spus că pun și ceapă în omletă. Circa 20 % o preferau doar cu cartofi, iar restul nu aveau preferințe.

Preparare

Pentru început se curăță cartofii și se taie în bucățele mici. Se prăjesc în ulei sau, pentru varianta mai dietetică, se coc în cuptor, vezi aici. Se pot face și în airfryer. Când sunt gata, se scurg de surplusul de ulei și se lasă la răcit. Trebuie să fie crocanți în exterior și moi în centru.

omleta cu cartofi
Foto: G4Food

Batem bine ouăle, punem sare și piper. Dacă vrem și ceapă, se prăjește în puțin ulei 10-15 minute, după care se adaugă în ouăle bătute (fără ulei). În uleiul de la ceapă se va pregăti omleta.

Punem cartofi peste ouă. Dacă vrem să se înmoaie îi lăsam în ou cam 10 minute, daca îi vrem crocanți, gătim imediat.

Tigaia trebuie să fie bine unsă cu ulei, pe toate părțile. Se toarnă omleta în tavă și se lasă la foc mediu-mic, până este închegată. O întoarcem folosind o farfurie mai mare decât tigaia, așa cum vedeți în video. Iar mâinile bărbătești pe care le puteți observa nu sunt ale mele, ci ale soțului,  care mă ajută 😃.

Cum există paellere pentru prepararea orezului, în Spania există și tigăi duble pentru tortilla, eu nu am, așa că am mers pe variata clasică. În cele dedicate e mai ușor de întors. Dacă dorim o omletă mai suculentă o lăsăm jumătate din timpul cât a stat pe prima parte. Dacă o vrem complet gătită, același număr de minute.

Tot din categoria statistici, citeam ca puțin peste jumătate din spaniolii întrebați au spun că o preferă mai lichidă.

omleta cu cartofi
Foto: G4Food

Când este gata se taie și se servește cu pâine cu tomate.

Poftă bună!

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *