Târgul cepelor are loc în Maramureș în aceste zile/Este una dintre cele mai longevive sărbători câmpenești, ajunsă la ediția 53/Istoria sărbătorii este chiar mai veche

Târgul cepelor are loc în Maramureș Foto: Graiul

În aceste zile, 7-8 septembrie, are loc la Asuaju de Sus din Maramureș una dintre cele mai importante sărbători câmpenești. Este vorba despre Târgul cepelor, una dintre cele mai longevive sărbători, fiind la cea e-a 53-a ediție.

Deși programul începe de sâmbătă, deschiderea oficială are loc duminică, 8 septembrie, la ora 12.00.

Programul artistic va fi susținut de artiștii Ionuț Uivaroși și Cântăreții Codrului, Ioana Pricop, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și Ansamblul Folcloric “Cununița” Satu Mare. Recitalul va continua cu artiști din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, va fi transmis de Hora TV.

Sărbătoarea păstrează acel iz de sărbătoare câmpenească din urmă cu secole, unde recolta era la loc de cinste – ceapa fiind în topul preferințelor, fetele veneau să-și cumpere podoabe și să cunoască băieți, se tocmeau vânzări și cumpărări și nu numai. De altfel, târgul se mai numea și „Târgul fetelor”.

Istoria sărbătorii este, însă mult mai veche. Înainte de Primul Război Mondial târgul se ținea odată cu sărbătoare Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, notează eCreator. Pe atunci i se mai spunea şi “Târgul cireşelor” ori „Târgul Cepsălor”, cepsele fiind, de fapt, podoabe sclipitoare pentru fete, pe care le cumpărau de la negustorii evrei. Cepsele erau podoabe pentru cap, folosite de către fetele tinere pentru a se găti în zilele de sărbătoare, știut fiind că fetele nu purtau năframă până când se căsătoreau.

După Primul Război Mondial, târgul a fost stabilit toamna, pe 14 septembrie și s-a transformat în „Târgul Cepelor”. Schimbarea numelui a fost corelată că anotimpul toamnei, când se vindeau recoltele. Iar ceapa era un fel de „regină” în această zonă. Pe de altă parte, termenul de „cepsă” a ieșit din limbajul zonei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *