Franţa se aşteaptă la o scădere cu 18% a producţiei de vin în acest an, mai mare decât așteptările anterioare

vinuri, spania, vinuri spaniole Sursa foto: Vitalii Shkurko | Dreamstime.com

Vremea nefavorabilă a afectat masiv și producţia de vin a Franţei în acest an. Potrivit estimărilor publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris, producția ar urma să se reducă până la 39,3 milioane hectolitri în acest an, cu 18% mai puţin decât cea de anul trecut, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Cifra avansată vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris este chiar sub estimările iniţiale publicate luna trecută, conform cărora producţia din acest an urma să se situeze undeva între 40 şi 43 milioane de hectolitri. Noua estimare revizuită este cu 11% sub media din ultimii cinci ani, care este de 44,2 milioane hectolitri. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului francez al Agriculturii, producţia de vin a scăzut în special în regiunile Jura, Charentes, Val de Loire şi Beaujolais-Bourgogne. „Acest declin se datorează unor condiţii climatice deosebit de nefavorabile, care au redus potențialul productiv în aproape toate regiunile viticole”, a precizat Ministerului francez al Agriculturii.

La fel ca şi alte culturi, precum cerealele, strugurii au avut şi ei de suferit de pe urma ploilor abundente care au căzut în Franţa în ultimele 12 luni. Apoi, excesul de umiditate a contribuit la răspândirea bolilor în vii, a subliniat Ministerul francez al Agriculturii. În plus, multe culturi de viţă de vie au avut de suferit de pe urma unui fenomen de polenizare deficitară, tot din cauza ploilor în perioada de înflorire.  Vinul este cel mai important produs agricol al Franţei, care în mod tradițional concurează cu Spania şi Italia pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin.

Un alt fenomen îngrijorător, scăderea consumului intern

Însă sectorul se confruntă cu scăderea consumului intern, fenomen care a lovit unele zone importante pentru producţia de vin, cum este Bordeaux, contribuind la protestele recente ale fermierilor. Viticultorii din regiunea Bordeaux au acceptat, anul trecut, să defrişeze o suprafaţă de 8.000 de hectare de viţă de vie în 2024, pentru a răspunde la diminuarea consumului. Aceste defrişări, combinate cu pierderile din cauza fenomenului de polenizare deficitară, mucegai şi grindină, ar urma să conducă în acest an la o diminuare a producţiei de vin cu aproape 10% în zonă, comparativ cu situaţia din 2023.

În ceea ce priveşte regiunea Champagne, Ministerul francez al Agriculturii se aşteaptă ca producţia de vin să fie cu 16% mai mică decât în 2023, afectată de asemenea de boli, îngheţ şi secetă. Producătorii de şampanie au anunţat încă din luna iulie că vor restrânge producția de struguri în acest an, după ce vânzările de acest tip de vin au scăzut cu peste 15% în primul semestru al acestui an.

În regiunea Charentes, a doua cea mai mare regiune viticolă din Franţa, după Languedoc-Roussillon, producţia de vin ar urma să înregistreze în acest an o contracţie record de 35%, comparativ cu producţia record din 2023, motivul fiind polenizarea deficitară din cauza umezelii, a subliniat Ministerului francez al Agriculturii.

Scăderea producţiei de vin intervine pe fondul diminuării consumului în Franţa. În perioada 1 ianuarie -11 august anul curent, vânzările de vin în supermarketuri au scăzut cu peste 5%, cu o diminuare de 8,5% a volumelor la vinurile roşii şi una de aproape 6% la vinurile rose, în timp ce vânzările de vinuri albe sunt aproape la fel, a anunţat anterior organismul public FranceAgriMer.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *