Rețetele Juanitei. Imam Bayildi, vinete turcești. Cea mai simplă și gustoasă rețetă cu vinete

vinete, vinete turcești

Rețeta de vinete turcești este exemplul clasic de cât de bună poate fi o mâncare simplă, cu puține ingrediente, dar proaspete și combinate cu gust. Povești despre cum a apărut această rețetă sunt multe, dar cea mai drăguță este legenda fetei măritate, care a primit drept zestre foarte mult ulei de măsline. În noaptea nunții, soțul i-a cerut să îi gătească ceva bun cu ulei de măsline. Proaspăta mireasă s-a gândit să prepare aceste vinete, pentru că erau ușor de făcut și îndeplineau și cererea bărbatului.

Ingrediente:

3 vinete mari, preferabil lungi și subțiri

3 cepe medii

4 căței de usturoi

Un borcan de bulion de roșii 300-400 de grame

Roșii (2-3 înfuncție de mărime)

Ardei iute (opțional)

Ulei de măsline

Sare, piper.

Ceea ce deosebește acest preparat de restul celor cu vinete este lipsa condimentelor. Ingredientele au gustul și dulceața lor naturale. Evident cui îi place poate pune orice dorește: oregano, condimente turcești, orientale etc.

vinete, vinete turcesti

Preparare

Se taie vinetele în două, se sărează și se lasă la scurs o oră-două. Se pun la copt în cuptor pentru 20 de minute la 220 de grade C, căldură sus-jos.

vinete, vinete turcesti

Între timp se taie ceapa feliuțe subțiri, la fel ți usturoiul. Roșiile se pun întru-un vas cu apă fiartă, se cojesc. Se scot semințele și părțile albe din interior și se taie bucățele pulpa.

Se încinge ulei de măsline într-o tigaie, se călește ceapa timp de 5-10 minute, se adaugă pentru încî 2-3 minute usturoiul, apoi roșiile și totul se trage la tigaie 10 minute. Se pun sare și piper (și orice alt condiment doriți, opțional).

vinete

Odată scoase din cuptor vinetele, se toarnă într-o tavă încăpătoare ulei de măsline, câteva linguri bune, se adaugă bulionul de roșii, sare, piper și ardeiul iute tocat mărunt. Se amestecă bine. Deasupra se așează vinetele coapte, cu coaja în jos. Peste vinete se presară sare și piper, apoi umplutura de ceapă, roșii și usturoi.

Se introduce din nou la cuptor tava pentru 30 de minute la 200 de grade C, ultimele 10 minute la 220 gr C. Caldură sus-jos.

vinete, vinete turcesti

Când le serviți adăugați deasupra pătrunjel proaspăt, tocat mărunt (eu am uitat, înainte de a face poza, ulterior, n-am mai avut ce fotografia că au dispărut) și ulei de măsline. Merge și puțină brânză proaspătă de capră. Și evident, conținutul vinetei se amestecă în sos.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *