Gusturile copilăriei: O incursiune în amintirile culinare ale unui valencian crescut într-o societate machistă / „Iarna erau mai consistente mâncărurile (…) Întotdeauna era o salată în centrul mesei”

juan, Valencia, spaniol, copilărie, amintiri culinare Juan în copilărie (Sursa foto: G4Food)

Pentru Juan, un valencian, mâncarea a avut întotdeauna o importanță deosebită. Încă de mic, el își amintește cu drag cum mama lui pregătea zilnic feluri de mâncare diverse și pline de savoare. De la linte și orezuri până la tocane consistente de legume și carne, mesele din casa lui Juan erau mereu un festin. „Iarna erau mai consistente (mâncărurile), precum linte, orezuri, tocane de legume și carne. Și întotdeauna era o salată în centrul mesei”, povestește el.

Felul de mâncare cel mai special pentru el era „arroz al horno” orezul la cuptor, pe care îl făcea mama sa. Pe lângă acesta, îi plăcea și „guisado de albóndigas”tocana cu chifteluțe. „Erau foarte delicioase și îmi aduc multe amintiri frumoase”, a precizat Juan.

juan, spaniol, Valencia, copilărie, amintiri culinare
Arroz al horno și guisado de albóndigas (Sursa foto: Sursa foto: Wikimedia Commons) / Colaj G4Food

Când era mic, mama lui Juan era cea care se ocupa de pregătitul felurilor de mâncare. „În casa mea, când eram mic, mama făcea în fiecare zi o mâncare. Nu a existat un alt membru cunoscut pentru abilități culinare”, a declarat Juan pentru G4Food.

Conviețuirea într-o societate machistă

Uneori, Juan o ajuta pe mama sa să gătească. Cu toate astea, când era mic, încă trăia într-o societate foarte machistă (n.e. – în care valorile, normele și comportamentele masculine sunt promovate și considerate superioare celor feminine), și nu era normal ca băieții să gătească.

Într-o zi obișnuită, copilul spaniol punea masa complet, cu toate tacâmurile și paharele și apoi mâncau cu toții împreună.

„Fiind valencian, influența regională era foarte prezentă prin orezuri, dar în fiecare comunitate din Spania există multe feluri regionale foarte diferite”, a menționat Juan.

Spaniolul nu are vreo rețetă preferată, ci toate rețetele mamei sale erau speciale pentru el. Totuși, există un fel de mâncare care îi pune un zâmbet pe buze, atunci când își amintește de el. Croquetas de bacalao sunt foarte speciale pentru mine. Îmi amintesc cum stăteam lângă mama în bucătărie și le mâncam direct când le pregătea, înainte ca ea să apuce să umple farfuria”, a povestit el.

Juan a fost influențat de mâncarea servită în copilărie, în sensul în care încă mai mănâncă legume, așa cum obișnuia în copilărie. „Supa de tăiței este singurul fel de mâncare care nu mi-a plăcut niciodată. În rest, mâncam orice”, a precizat el.

Mesele de sărbători din copilăria unui spaniol

Duminicile, Juan mânca paella valenciană, iar de sărbători precum Crăciunul, de exemplu, în Ajunul Crăciunului obișnuia să mânce angulas și miel. De Crăciun mâncau fructe de mare și „cocido”. De Revelion, mânca fructe de mare și pește sau carne. Desigur, în aceste sărbători nu lipseau turrones și cele 12 boabe de struguri mâncate la miezul nopții.

juan, spaniol, Valencia, copilărie, amintiri culinare
Angulas și cocido (Sursa foto: commons.wikimedia) / Colaj G4Foo

„Mesele în familie erau un moment de socializare, unde ne adunam și povesteam despre ziua noastră”, a menționat Juan.

În timpul sărbătorilor de familie, mâncarea era esențială. Se adunau toți, inclusiv bunici, veri și unchi. Juan ne-a povestit cum aștepta cu nerăbdare dulciurile, dar mai ales torturile înghețate.

„Gastronomia în Spania este foarte variată; poți mânca în fiecare zi a anului un fel diferit și nu vei repeta până la sfârșitul anului” – Juan

Reflectând asupra diversității culinare din Spania, Juan subliniază faptul că fiecare regiune are propriile sale specialități. „Ca valencian ce sunt, orezurile erau foarte prezente în mâncărurile noastre, dar în fiecare comunitate din Spania există feluri regionale foarte diferite”, explică el.

În final, Juan concluzionează cu un gând despre bogăția gastronomiei spaniole: „Gastronomia în Spania este foarte variată; poți mânca în fiecare zi a anului un fel diferit și nu vei repeta până la sfârșitul anului”.

Juan ne-a menționat faptul că această călătorie în trecut l-a făcut să-și amintească de momentele frumoase din copilăria sa.

Te invităm și pe tine să te gândești la propriile amintiri culinare și la felul în care mâncarea poate aduce laolaltă familiile și comunitățile, păstrând vie tradiția și cultura fiecărei regiuni.

Sursa foto: G4Food / commons.wikimedia / Colaj G4Food

Citește și: Un colț de natură la ultimul etaj: Un spaniol ne-a povestit cum a reușit să își creeze propria grădină pe terasă cu ajutorul unui sistem inteligent de irigare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *