Studiu: O dietă antiinflamatoare reduce riscul de demență, chiar și în rândul celor care prezintă deja un risc crescut

dementa, factori de risc, alimentatie, alimentatie sanatoasa Sursa foto: Pexels

Un studiu la scară largă publicat în JAMA Network Open arată că o dietă antiinflamatoare poate oferi protecție creierului chiar și în rândul adulților în vârstă cu boli cardiometabolice cronice, cum ar fi boala coronariană, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, care sunt factori de risc cunoscuți pentru demență, transmite publicația The Globe and Mail.

Studiul a implicat 84.342 de participanți de la UK Biobank, cu o vârstă medie de 64 de ani. Dietele lor au fost evaluate cu ajutorul Indexului Inflamator Alimentar, clasificându-le ca fiind antiinflamatoare, neutre sau proinflamatoare.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de până la 15 ani, 1.559 de participanți au dezvoltat demență. Studiul a constatat că participanții cu diabet de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral prezentau un risc cu 81% mai mare de a dezvolta demență.

Cu toate acestea, cei care au aderat la o dietă antiinflamatoare au avut un risc redus cu 21% de demență, comparativ cu cei care au urmat o dietă proinflamatoare.

În mod specific, pentru cei cu boli cardiometabolice, riscul de demență a fost cu 31% mai mic în cazul unei diete antiinflamatorii, iar aceste persoane au dezvoltat demență cu doi ani mai târziu decât cei care au urmat o dietă proinflamatorie.

Scanările cerebrale RMN ale participanților cu diete antiinflamatorii au arătat un volum mai mare al materiei cenușii și o hiperintensitate mai scăzută a materiei albe, indicând o degenerare mai redusă a creierului și deteriorarea vaselor de sânge. Deși studiul este observațional și nu dovedește cauzalitatea, acesta se adaugă dovezilor tot mai numeroase conform cărora o dietă bogată în alimente antiinflamatoare – cum ar fi fructele și legumele colorate, cerealele integrale, leguminoasele, peștele gras și uleiurile nesaturate – poate proteja sănătatea creierului prin reducerea inflamației.

Constatările subliniază importanța unei abordări holistice a dietei, în special pentru persoanele cu risc ridicat de demență din cauza bolilor cronice, prin accentuarea alimentelor antiinflamatoare care pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv și la reducerea riscului de demență.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *