Cel mai ușor desert rece și fără multe calorii când vii din vacanță și n-ai chef de gătit. Seamănă cu tiramisù dar este mai dietetic

mattonella_caffe_ricotta foto: brododicoccole.com

Există multe variante de desert de biscuiți cu diferite tipuri de creme, în general pline de unt și/sau ouă. Cel de mai jos este o versiune mai mult decât light, pentru că folosește ricotta și atât pentru cremă, inspirată de pe situl www.brododicoccole.com. Și împrumută de la tiramisù adaosul de cafea și stratul de cacao de deasupra. Și nu e doar rapid, e și economic.

Practic, facem întâi cafea, în timp ce se răcește facem crema, asamblăm desertul și e  gata. Merge foarte bine și la cafea sau la un brunch leneș de duminică.

Ingrediente pentru 10 porții

500 g de ricotta

80 g de zahăr pudră (zahăr tos trecut prin mașina de cafea sau un alt mixer)

esență de vaniglie

250 g biscuiți simpli

250 ml cafea rece, neîndulcită

cacao

Procedeu

Facem întâi cafeau după cât o vrem de tare, ținând cont de faptul că desertul va fi cu atât mai reușit cu cât aroma de cafea va fi mai intensă. Dacă vrem să evităm cofeina, putem folosi doar cafea fără cofeină sau un mix din ambele.

Amestecăm ricotta cu zahărul pudră și extractul de vanilie până obții o cremă fină și uniformă. Putem folosi un mixer, din cele cu care batem ouăle. La limită, putem amesteca mai energic cu furculița și crema tot iese. O lăsăm circa jumătate de oră la frigider. În acest timp, se răcește bine și cafeaua.

Într-o tavă de aproximativ 30 x 20 cm, așezăm un prim strat de biscuiți trecuți rapid prin cafea – trebuie doar să se umezească, nu să se îmbibe complet cu lichid.

Distribuim jumătate din cremă peste primul strat de biscuiți.

Adăugăm peste cremă un al doilea strat de biscuiți trecuți, la fel, prin cafea, apoi crema rămasă.

Completăm cu un ultim strat de biscuiți cu cafea și presărăm cacao amară pe deasupra.

Lăsăm prăjitura la frigider pentru cel puțin două ore înainte de a o servi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: brododicoccole.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *