Ce să faci cu resturile de orez fiert, după ce ai terminat cina/Cum să le consumi a doua zi, pentru a nu-ți face rău/Ce este sindromul orezului prăjit

Resturile de orez pot fi folosite a doua zi în anumite condiții Foto: Pixabay

Orezul pentru cină este în general o mâncare ușoară și poate fi preparat în multe feluri. Dar nu întotdeauna consumăm tot ce am preparat pentru cină și e posibil să ne rămână pentru a doua zi. Resturile de orez pot fi consumate a doua zi, chiar în mai multe feluri. Și dac nici nu mai ai chef să gătești, acestea pot fi o mană cerească, arată Delish.

Poate fi folosit pentru o porție de orez prăjit sau o garnitură rapidă dacă nu ai timp să gătești. Dar există niște „zvonuri” despre „sindromul orezului prăjit”. Există unele întrebări dacă acesta poate fi consumat în siguranță.

Răspunsul specialiștilor este „da”, este sigur să mâncați orezul rămas, dar există câteva avertismente importante.

„Este absolut sigur să mâncați resturi, inclusiv resturi de orez, atâta timp cât au fost manipulate corect”, a declarat Janilyn Hutchings, Certified Professional in Food Safety și food scientist la StateFoodSafety.

Cum trebuie manipulat orezul pentru a doua zi

Spre deosebire de orezul crud, orezul fiert este un aliment TCS (controlul timpului/temperaturii pentru siguranță). Acest lucru înseamnă că este mai ușor să crească agenți patogeni. Hutchings a declarat că, atunci când orezul fiert este lăsat la temperatura camerei, este predispus la dezvoltarea unei bacterii numite Bacillus cereus, care se dezvoltă în alimente bogate în amidon precum orezul și cartofii.

O creștere suficientă a agentului patogen poate provoca, printre altele, boala cunoscută sub numele de „sindromul orezului prăjit”.

„Pentru a păstra alimentele TCS sigure pentru consum, trebuie fie să controlați timpul pe care îl petrec la temperatura camerei, fie să controlați temperatura la care sunt ținute”, a spus ea.

Cât timp puteți lăsa orezul afară?

Cu toții am fost predispuși să lăsăm resturile de mâncare pe masă un pic prea mult timp după ce am terminat o masă. Dar există un motiv important pentru care ar trebui să puneți rapid mâncarea în frigider.

„Agenții patogeni se pot multiplica la niveluri periculoase în alimentele TCS la temperatura camerei în aproximativ patru ore, așa că fiți cu ochii pe ceas și asigurați-vă că orezul rămas ajunge în frigider cu mult înainte de această dată”, a spus Hutchings.

În cazul în care agenții patogeni cresc la un nivel periculos, ea a spus că este mai probabil ca consumul de resturi va provoca o boală de origine alimentară sau ceea ce numim „toxiinfecție alimentară”.

„Chiar și gătitul sau reîncălzirea resturilor nu va reduce numărul de agenți patogeni la niveluri sigure”, a declarat Hutchings.

Cu alte cuvinte, puneți paella aia în frigider cât mai repede.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *