Rețete cu orez: Orez negru cu somon și mazăre în stil oriental. Ideal pentru un prânz sau cină rapide în zilele lucrătoare

orez negru reteta cu orez negru retete cu orez reteta de orez cu somon somon si mazare foto: orogel.it

Există trei tipuri de orez negru pe planetă, unul care se cultivă în Tailanda, Thai, și alte două varietăți italiene, Venere și Nerone. Primul este mai aromat, cu inflexiuni de alune, în timp ce celelalte două se apropie de gustul celui obișnuit. Este tot fără gluten, ca orice orez, dar conține cantități mai mari de săruri minerale și de proteine și de fibre, în versiunea integrală. În plus, are cantități mai mici de uleiuri în compoziție și per total mai puține calorii.

Plecând de la toate aceste calități, este o alegere ideală când vine vorba de rețete „out of the box”, creative, eventual inspirate din gastronomia orientală.

Combinația orez negru, somon și legume este una deja consacrată: mai jos, o idee adaptată de pe situl orogel.it pentru o perfectă masă rapidă dar gustoasă și sănătoasă, ideală în timpul săptămânii.

Ingrediente pentru 4 porții

250 g de orez negru

250 g de mazăre fină congelată

300 g de somon proaspăt

10 roșii cherry

1 lămâie netratată

1 bucățică de rădăcină de ghimbir

sos de ardei iute sau paprika, în lipsă

chives sau ceapă verde, în lipsă, tocată mărunt

pătrunjel

sare, piper

Procedeu

Se fierbe mazărea în apă cu puțină sare, adăugându-l când apa fierbe, la fel ca atunci când fierbem paste. Este nevoie de circa 5 minute, după care se scoate cu o strecurătoare sau spumieră și se lasă într-un bol mare. În aceeași apă fierbem orezul, conform indicațiilor de pe pachet – de regulă în jur de 30 de min, are nevoie de mai mult timp decât orezul obișnuit.

Se scurge când e gata, se adaugă un strop de ulei, se amestecă și se lasă deoparte.

Într-o tigaie antiaderentă mare se încălzesc 3-4 linguri de ulei, se adăugă ghimbirul tăiat fin și puțină coajă rasă de lămâie.

Se adaugă și roșiile cherry tăiate pe jumătate și se lasă circa 2 minute să se aromatizeze.

Se adaugă orezul și mazărea, se sotează în continuare împreună preț de 1-2 minute, condimentați-le cu câteva picături de sos de ardei iute sau paprika, chives sau ceapă verde și pătrunjel, ambele tăiate fin.

Când e gata se lasă deoparte, în bolul folosit pentru orez, la început.

În aceeași tigaie se sotează rapid somonul întreg sau tăiat deja, după preferință. Circa 3-4 minute în total la foc mediu, stingem flacăra și lăsăm sub capac alte 2 minute. Sare și piper după gust.

Se poate servi fie cu bucățile de somon amestecate în orez, fie bucata întreagă separat, cu orezul cu mazăre pe post de garnitură.

Înainte de a servi, se aromatizează cu restul de coajă de  lămâie, eventual și puțin suc.

Se poate consuma călduț sau rece, se poate ține 2 zile la frigider și încălzi puțin la microunde.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: orogel.it

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *