Euronews: Căldura extremă din România distruge culturile de porumb și floarea-soarelui / Recoltă de trei ori mai mică la hectar, pentru unii fermieri

porumb, caldura, seceta, sloarea-soarelui Sursa foto: Tony Campbell | Dreamstime.com

În România, fermierii care dețin câmpuri de floarea-soarelui și porumb sunt devastați de canicula din luna iulie, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Căldura extremă le-a distrus majoritatea recoltelor. Specialiștii estimează că vor pierde aproximativ 90% din producție, relatează Rador Radio România, citând Euronews.

„Dacă într-un an bun, să zicem, obțineam ceva în jur de 2.500-3.000 kg la hectar, anul acesta sperăm să ajungem la 1.000 kg, deși, din câte vedem, nu vom putea atinge nici această cantitate,” spune Dumitru Bița din satul Castranova.

Fermierii din Oltenia au început să recolteze floarea-soarelui cu trei săptămâni mai devreme decât în anii precedenți. Plantele nu mai pot fi lăsate pe câmp, deoarece se usucă din cauza secetei. De fapt, culturile unor fermieri sunt complet compromise. „Este un dezastru. Nu a plouat, nici nu știu dacă voi putea acoperi costurile,” explică Bița.

Cererile de ajutor

Până acum, au fost înregistrate aproximativ 300 de cereri legate de dezastrul natural, în special pentru culturile de floarea-soarelui și porumb. În satul Leu, tot în județul Dolj, unii fermieri nu au absolut nimic de recoltat, rămânând și fără cereale. Îngrijorați, oamenii s-au adunat la primărie pentru a cere ajutor în legătură cu pagubele produse de secetă.

Potrivit autorităților agricole, aproximativ 65% din toate culturile de floarea-soarelui din Dolj nu au rezistat căldurii. Administrația avertizează că seceta severă și extremă va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și sudul Transilvaniei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Tony Campbell | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *