Creșterea cazurilor de boală hemoragică la vacile din Spania. Sunt afectate ferme din Burgos, Soria și Galicia

documentar
Fermierii afectați de creșterii cazurilor de boala hemoragică cer ajutoare din partea guvernului pentru combaterea bolii. Numărul de cazuri de vaci cu această afecțiune a crescut în Burgos și Soria, în timp ce în Galicia se estimează deja pierderi de 20 de milioane.

Coordonatoarea provincială a organizației agricole Uniunea Fermierilor din Castilia și Leon, Susana Pardo, a declarat pentru EFE că, de câteva săptămâni, se observă o creștere a cazurilor la bovine, mai ales în Sierra de la Demanda din Burgos și Soria. Este vorba despre o boală transmisă de un țânțar, care provoacă la vacile afectate febră, leziuni la nivelul mucoasei bucale, șchiopătare și inflamarea inelelor coronare, ceea ce poate împiedica animalul să aibă acces la apă și hrană.

Boala poate provoca moartea vacii, iar dacă aceasta supraviețuiește, rămâne de obicei cu sechele care îi reduc productivitatea. Deși nu este o boală contagioasă, temperaturile ridicate favorizează proliferarea țânțarilor care transmit febra hemoragică.

Susana Pardo a subliniat importanța ca autoritățile să avertizeze cât mai curând posibil despre creșterea cazurilor, astfel încât să se încerce reducerea numărului de țânțari și limitarea răspândirii bolii. Ea a reamintit că este o boală asupra căreia veterinarii din zonă au avertizat deja, deși singura soluție pentru fermierii afectați este ajutorul direct, deoarece este vorba despre un prejudiciu care nu este acoperit de asigurări.

Sindicatele estimează pierderile fermelor din Galicia la 20 milioane de euro 

Pe lângă pierderile economice cauzate de moartea animalelor, achiziționarea tratamentelor preventive, antiinflamatoare sau antibiotice, pe care fermele sunt nevoite să le folosească, implică un cost semnificativ, care poate ajunge la 400 de euro per animal afectat, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Acest cost suplimentar de producție agravează și mai mult vulnerabilitatea economică a fermelor, afectate în acest moment de scăderea prețurilor atât în sectorul cărnii, cât și în cel al produselor lactate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *