Bani europeni, cheltuiți pe proiecte ratate. Situația pieței de pește din Năvodari / Economedia

piata de peste foto: Pexels.com/Oziel Gómez

Proiectele pentru Bursa și Piața de Pește din Tulcea și Năvodari ar fi trebuit să-i ajute pe pescarii de la Dunăre și Mare,  dar ambele zac nefolosite de ani de zile, în timp ce pescarii își vând marfa pe unde apucă, arată Economedia, care citează Euronews.ro. Acesta prezintă exemple de bani din fonduri europene utilizați pe proiecte ratate

În plin sezon de șprot la Marea Neagră, pescarii aduc la mal abia puțin peste o tonă de captură. Ar fi putut să pescuiască chiar și de patru ori mai mult, însă, fără locuri de depozitare a peștelui la cheu, ies în larg doar dacă au comenzi.
Spațiile de depozitare frigorifice și centrele de primă vânzare ar fi trebuit să fie la nici cinci kilometri distanță, la Năvodari, unde în anul 2016 a fost inaugurată cu fast Piața de Pește. Locul ar fi trebuit să le ofere localnicilor posibilitatea de a cumpăra pește proaspăt prins de pescari.

Un milion cinci sute de mii de euro a costat investiția în Piața de Pește de aici, de la Năvodari, locul însă pare părăsit, conform jurnaliștilor citați.

”La ora actuală, hala de pește din cadrul Pieței agroalimentare de pește și produse din pește Năvodari este închiriată (…) către o societate cu profil alimentar-piscicol. Vorbim despre hala interioară de la parterul clădirii, spațiu în care își desfășoară activitatea unui producător de sushi (…). Sala de expoziție a clădirii  este utilizată în continuare pentru organizarea de evenimente de profil din domeniul turismului și afacerilor cu produse piscicole, dar și evenimente”, a transmis primăria din Năvodari.

Marian Avram, președintele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură susține că se caută soluții. ”Neexistând această etapă de consultare și de discuție foarte directă cu toate comunitățile de pescari, bursa de pește a părut ca o infrastructură care nu vine în sprijinul pescarilor, ci împotriva pescarilor, ceea ce este fals. Acum, soluția pe care noi am identificat-o este ca trei organizații puternice de pescari, și există această dorință, să preia bursa de pește, să devină o instituție de interes național și să o poată dezvolta în interesul pescarilor”, a spus Avram.

Materialul Euronews poate fi consultat aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *