Rețetele Juanitei: Chiftele făcute în cuptor. Ca la mama acasă, dar fără prăjeală

chiftele la cuptor

Chftelele sunt din categoria de alimente iubite de toată lumea și urâte de bucătari și gospodine. Nimic nu e mai detestabil decât să stai în picioare o oră în căldură și miros de ulei încins ca să prăjesti nici 30 de chiftele. Care dispar de pe masă în 5 minute.

De aceea prefer să pregătesc chiftelele după rețeta mamei mele, dar să le pun pe toate odată la cuptor. Ies bune, pufoase și suculente, rumenite la suprafață, dar nu au atâtea grăsimi și nici nu necesită atât de multă atenție ca cele prăjite. Așa că votăm pentru chiftlele coapte și dăm drumul la treabă.

Ingrediente

1 kg de carne tocată de porc potrivit de grasă (ceafă am luat eu)

2 felii de pâine mai veche muiate în lapte (doar miezul)

O legătură de pătrunjel

1 ceapă mare

1 dovlecel mic (opțional)

6 căței de usturoi

Făină (opțional)

Sare, piper, puțin ulei.

Preparare

Se înmoaie pâinea în lapte, se lasă 10 minute, se scoate miezul. Se taie mărunt ceapa, se presează usturoiul, se rade mărunt dovlecelul. Se toacă pătrunjelul. Carnea tocată la temperatura camerei se amestecă cu ingredientele de mai sus, plus sare și piper după gust.

Carnea trebuie să fie moale, afânată, dar să nu ”curgă”, să se poată modela. Dacă nu puneți dovlecel, adăgați 2-3 linguri de apă minerală sau bere.

chiftele la cuptor

Se formează bile nu prea mari, cât să poată fi aplatizate în palmă. Se așează în tava de cuptor acoperită cu o hârtie de copt unsă cu ulei. Se pun una lângă alta, vor mai ”intra la apă” stând în cuptor. Dintr-un kg de carne mie mi-au ieșit 29, ultima ceva mai mare. Încercați să le faceți cât mai egale pentru a se coace uniform.

Eu le-am stropit cu un spray cu ulei de măsline. Dacă nu aveți, ungeți-le puțin cu ulei. Dacă doriți le puteți trece repede și prin făină pe ambele fețe, înainte de a le pune în tavă. Vor ieși mai rumenite. Eu le prefer fără.

Se pun în cuptorul preîncălzit la 200 de gr C, căldură sus-jos și se lasă cam o oră. Verificați să nu se ardă, dar să fie rumenite.

chiftele la cuptor

Merg bine cu piure de cartofi sau legume, cartofi la cuptor, orez. Dacă rămân le puteți prepara un sos de roșii.

Poftă bună!

chiftele la cuptor

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *