Exporturile de ovine din România au continuat după apariția pestei micilor rumegătoare/Țări importatoare: Iordania, Bosnia Herțegovina, Arabia Saudită

pesta micilor rumegatoare, ovine, Romania Sursa foto: Dpimborough | Dreamstime.com

După confirmarea mai multor focare de pesta micilor rumegătoare ( PMR ) în câteva județe din țara noastră, exporturile de ovine din România pe piețele terțe nu au fost interzise și nici clienții tradiționali nu au stopat tranzacțiile. Transporturile au continuat în contextul epidemiologic apărut în 19 iulie 2024.

Primul focar de pesta micilor rumegătoare a fost confirmat în 19 iulie, la o fermă din localitatea Baia, județul Tulcea, în urma analizelor efectuate de Institutul Național pentru Diagnostic și Sănătate Animală. De atunci, au fost depistate 57 de focare, în mai multe localități din județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș. 

Zeci de mii de oi au fost sacrificate și autoritățile sanitare veterinare au instituit, și la cererea Comisiei Europene, zone de protecție, zone de supraveghere și zone de restricții suplimentare în județele amintite mai sus, la care se adaugă și județele Călărași, Brăila, Galați și Caraș-Severin, în afara cărora circulația ovinelor este interzisă, fără posibilitatea acordării unor derogări. 

Autoritățile românești nu au interzis exportul de ovine și caprine în țările terțe și nici partenerii tradiționali nu au sistat tranzacțiile cu ovine din România. 

Date statistice consultate de G4Food arată că în perioada de după confirmarea primului focar de pesta micilor rumegătoare în țara noastră comerțul cu ovine și caprine vii a continuat, în relația cu anumite state.

În 22 iulie au fost inițiate patru transporturi de ovine vii:

824 tone, 3.553.474 euro, 4,31 euro/kg, Arabia Saudită;

440 tone, 1.762.111 euro, 4 euro/kg, Arabia Saudită;

11,3 tone, 40.672 euro, 3,60 euro/kg, Bosnia Herțegovina;

38,3 tone, 158.570 euro, 4,14 euro/kg, Bosnia Herțegovina.

În 29 iulie:

593,7 tone, 2.302.060 euro, 3,88 euro/kg, Iordania.

În 5 august:

513 tone, 2.033.997 euro, 3,96 euro/kg, Iordania.

Este prematur să vorbim acum despre efectele comerciale ale pestei micilor rumegătoare în România. Mesaje vehiculate pe Facebook și în presa agricolă arată că unii oieri ar fi vândut animale vii către firme comerciale de intermediere la prețuri de 12-15 lei/kg, față de un preț de peste 20 de lei/kg practicat până la apariția bolii. 

Prețurile medii oferite de Iordania, cel mai important client, în perioada 22 iulie – 5 august arată o scădere față de prețurile din lunile martie – iulie, până la izbucnirea PMR. Prețurile pe relația Iordania erau de peste 4 euro/kg, acum au scăzut sub 4 euro/kg, dar sunt mai mari cu câteva eurocenți față de anul trecut. 

Abia spre finalul anului, când vor fi colectate mai multe date, vom putea face o analiză a efectelor pestei micilor rumegătoare asupra exporturilor de ovine și caprine pe piețele terțe. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dpimborough | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *