Producţia de vin a Franţei, cel mai mare producător mondial, ar urma să scadă semnificativ în acest an, după ce vremea extrem de umedă a dus la înmulţirea bolilor în podgorii, iar unele regiuni au fost afectate de grindină şi îngheţ, a informat vineri Ministerul Agriculturii, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Producţia totală de vin ar urma să se situeze între 40 şi 43 milioane hectolitri, sub media din ultimii cinci ani, de 44,2 milioane, şi sub nivelul din 2023, de 47,9 milioane, arată estimările preliminare ale oficialilor francezi.
Vinul, alături de băuturile spirtoase, este unul dintre cele mai valoroase produse de export ale Franţei. Sectorul are de suferit de pe urma scăderii consumului intern care afectează zone ca Bordeaux, contribuind la recentele proteste ale fermierilor.
Este neclar cât de mult va fi afectat preţul vinului în urma scăderii producţiei, în condiţiile în care Franţa se confruntă cu o concurenţă puternică pe pieţele globale, scrie Reuters.
Mucegaiul, provocat de umiditatea de la începutul verii, a afectat cele mai multe regiuni în care se cultivă viţa de vie, şi ar putea provoca fermierilor pierderi semnificative, a avertizat Ministerul Agriculturii. În plus, producţia podgoriilor este afectată de vremea rece şi umedă din timpul perioadei de înflorire.
Totuşi, solurile umede după lunile de ploaie ar putea limita scăderea producţiei, a precizat Ministerul Agriculturii, vegetaţia fiind întârziată cu două săptămâni faţă de anul trecut.
Oficialii nu au dat detalii pe regiuni dar au informat că în Champagne, de exemplu, producţia ar urma să fie mai scăzută decât în 2023, după grindina şi îngheţul din primăvară.