Proprietar de plantație: Trufele devin tot mai rare în județul  Mureș din cauza secetei excesive / Producţia s-a diminuat cu 40 % / Îşi pot reveni pe parcurs, doar dacă încep ploile

trufe, festival, cacica, gastronomie Sursa foto: Pixabay/Uzan

Proprietarul primei plantaţii de trufe din România care a obţinut certificatul de produs montan acreditat, fermierul Gheorghe Şilian, din satul Archita, susţine că trufele devin tot mai rare, atât în pădure, cât şi în plantaţii, producţia diminuându-se cu circa 40% pe fondul secetei excesive din ultimii doi ani.

“Am început ‘vânătoarea de trufe’ doar că rezultatele sunt un pic sub aşteptări din cauză că la noi nu a plouat şi, nefiind apă în sol, suferim şi noi, şi plantele şi trufele. Sezonul de trufe a început în 15 iulie şi durează până în noiembrie (…). Seceta a diminuat numărul tufelor foarte mult. Îşi pot reveni pe parcurs, doar dacă încep ploile, dar îşi revin cele din octombrie. Trebuie o perioadă lungă pentru a se forma trufa. Şi la mine pe plantaţie e secetă, dar nu-i chiar ca în pădure, fiindcă mai irig. Dar nici aici nu răzbesc să dau destulă apă, trag apă din trei fântâni şi pe urmă trebuie să aştept o săptămână să se umple iar. S-au diminuat, comparativ cu acum doi ani, să zicem cam cu 40%”, a declarat Gheorghe Şilian.

Fermierul a spus că ultimii doi ani au fost foarte secetoşi la Archita, unde deficitul de apă din sol e foarte mare.

“În pădure e şi mai mare problema din cauză că arborele mare are nevoie de 20.000 litri de apă ca să crească. La mine în plantaţie trebuie undeva la vreo 400-500 litri de apă la o plantă, dar şi aşa e greu. În plus, nu e totuna cum dăm noi prin irigaţii, comparativ cu ce vine de la Dumnezeu”, a subliniat fermierul.

Pentru “vânătoarea de trufe”, de la debutul sezonului s-au înscris trei grupuri de turişti, însă cele mai multe grupuri sunt programate în perioada septembrie-octombrie, în majoritate străini.

“Oamenii vor să trăiască o experienţă nouă şi reacţia lor o vezi când găsesc căţeii prima trufă. Dar cei care se angajează acum la o vânătoare de trufe să se aştepte să găsească cam 5-10 trufe, ca să nu zică că ar veni degeaba, dar să nu se aştepte să găsim o jumătate de kilogram. În vânătoarea de trufe noi ne ducem cu căţeii, ei caută trufele şi când le găsesc, primesc câte o recompensă. Turiştii fac poze cu ele. După fotografii, vizităm un stejar care are vârsta undeva la 450-500 de ani, are 6 metri în circumferinţă, după care facem un brunch, acasă sau în pădure, cu mâncare, cu băutură, cu de toate. După aceea se pot vizita Biserica Fortificată din Archita sau şurile, care erau cândva primul zid de apărare al satului”, a mai afirmat Gheorghe Şilian.

Fermierul a lucrat în Italia 14 ani, iar acolo s-a familiarizat cu modul în care se cultivă trufele şi ce anume are de făcut pentru a avea propria plantaţie cu aceste valoroase ciuperci negre.

“Am venit acasă şi am decis să risc şi eu. Investiţia este mare şi oamenii evită să o facă. Pe o plantaţie de 15 ari am plătit 5.000 de euro, dar am crezut în ideea asta, pentru că am văzut cum e în străinătate. Am găsit un patron italian care are o firmă în Mureş, a venit, am făcut un contract că se ocupă de plantaţie patru ani şi mă învaţă cum să procedez şi cum trebuie întreţinută această plantaţie”, a arătat Gheorghe Şilian.

El spune că trufele nu pot fi plantate oriunde, fiindcă au nevoie de condiţii speciale, care presupun existenţa unor arbori necrozaţi, însă nici nu pot fi recoltate de oricine, de aceea se apelează la câini special dresaţi pentru identificarea delicatesei.

Gheorghe Şilian susţine că trufa are un gust care nu se aseamănă cu nimic, este o ciupercă ce are calităţi extraordinare, fiind atât un afrodisiac, cât şi un produs pentru detoxifierea organismului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Uzan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *