AFIR: 41 de procesatori care au solicitat finanţare nerambursabilă, declaraţi eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat INVESTALIM / Fondurile pot fi folosite pentru construirea sau dezvoltarea de fabrici

procesare-lapte_dms Sursa foto: Dreamstime

Un număr de 41 de procesatori care au solicitat finanţare nerambursabilă pentru înfiinţarea de unităţi noi de producţie, precum şi pentru extinderea capacităţilor existente sau diversificarea producţiei, au fost declaraţi eligibili de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în urma unui proces de evaluare şi analiză a cererilor de acord pentru finanţare, transmite Agerpres.

AFIR a publicat pe site-ul instituţiei listele solicitanţilor eligibili care au depus proiecte prin intermediul Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM în cadrul sesiunii din 27 octombrie – 27 noiembrie 2023 şi al sesiunii din 27 noiembrie – 27 decembrie 2023, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

De asemenea, pe lângă listele solicitanţilor eligibili, a fost publicată şi lista solicitanţilor neeligibili ai Programului INVESTALIM, sesiunea 27 noiembrie – 27 decembrie 2023.

Solicitanţii care au fost declaraţi neeligibili pot depune contestaţii privind scrisoarea de respingere a cererii de acord de finanţare în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării acesteia de către AFIR.

După soluţionarea contestaţiilor, dacă este cazul, AFIR va actualiza listele centralizatoare şi va publica listele cu rezultatele finale ale evaluării cererilor de acord pentru finanţare depuse în cadrul Programului INVESTALIM.

Listele proiectelor eligibile, precum şi lista celor neeligibile, sunt disponibile pe pagina agenţiei, www.afir.ro.

Sesiunea aferentă Schemei de Ajutor de Stat INVESTALIM s-a derulat în perioada 27 octombrie – 27 decembrie 2023, în cadrul căreia 49 de procesatori au depus online solicitări de finanţare în valoare totală de aproape 613,5 milioane de euro. Schema de ajutor de stat dispune, pentru perioada 2023 – 2026, de un buget total de 590 de milioane de euro, asigurat de la bugetul de stat şi acordat de Guvernul României.

Finanţarea se acordă pentru înfiinţarea sau modernizarea capacităţilor de producţie existente din industria alimentară. Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim de 57,75 milioane de euro.

Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin sunt întreprinderile nou-înfiinţate sau întreprinderile în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990. Pot beneficia de ajutor de stat pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare, criteriile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului.

Activităţile eligibile pentru care se acordă finanţare prin schema de ajutor de stat INVESTALIM sunt: prelucrarea şi conservarea cărnii, fabricarea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, precum şi fabricarea zahărului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *