Cu ce ne mai răcorim vara. Sorbetto de lămâie, efect de fresh, cu puține calorii. Cum îl putem prepara acasă fără aparat

sorbetto inghetata cum se face sorbetto sorbetto de lamaie foto freepik

Sunt suficiente foarte puține ingrediente, o sticlă de plastic și un congelator. Lămâia fiind prin definiție cel mai răcoritor și revigorant fruct, felurile în care se poate folosi sunt nenumărate: de la băutură rece cu lămâie și ghimbir la diferite rețete rapide de paste.

Consumul de lămâi este benefic în sine, nu există practic limite în a le consuma, mai ales vara.  Iar un alt preparat cu calorii limitate dar extrem de plăcut și cu efect garantat este clasicul sorbetto de lămâie. Italienii îl preferă de multe ori vara oricărui alt desert – mai ales seara și în special după o masă cu pește.

Se prepară într-o manieră similară cu înghețata. De regulă se folosește aparatul de înghețată, există și multe versiuni domestice. Spre deosebire, însă, de înghețată, un sorbetto conține zero grăsimi – are ca bază albușul de ou și nu smântâna. Și este mai puțin înghețat, semilichid.

Putem însă foarte ușor prepara în casă un sorbetto și fără aparat, e suficientă o sticlă de plastic cu deschiderea largă și capac etanș. Plasticul e mai comod și mai practic, se poate folosi oricare alt tip.

Ingrediente pentru 4 porții

130 g suc de lămâie proaspăt stors

opțional, și coaja, dacă folosim lămâi netratate

250 g apă

170 g zahăr

30 g albuș de ou (de la 1 ou)

Procedeu

Se trece rapid coaja rasa prin apă, dacă vrem să o folosim – îi va da o aromă în plus dar ține de opțiunea personală.

Apa, aromatizată sau nu cu coaja, se amestecă apoi cu sucul de lămâie trecut printr-o sită și cu zahărul – acesta din urmă trebuie să se dizolve complet în lichid.

Batem albușul spumă dar fără ca spuma să devină foarte fermă, trebuie doar să înceapă să se creeze.

Când începe să se formeze spuma adăugăm puțin câte puțin și partea de lichid. Se poate folosi un mixer obișnuit sau un tel manual.

Când cele două părți s-au amalgamat, turnăm spuma într-o sticlă de plastic și o dăm câteva minute la congelator, închisă ermetic.

Scoatem din 5 în 5 minute sticla și o agităm. E suficient să repetăm de 2-3, maxim 4 h operațiunea și e gata. Vom avea o spumă aromatizată cu lămâie semicongelată care înglobează aer pe măsură ce agităm sticla – împiedicăm astfel și gheața să se compacteze, vor rămâne cristale foarte mici.

Se servește de la congelator, eventual ținând 5 minute paharele în frigider înainte de a turna în ele al nostru sorbetto de lămâie.

Se poate congela maxim 1 lună. E nevoie de mare atenție atunci când folosim ouă crude, din cauza riscului de Salmonella. Se găsesc în comerț albușuri deja pasteurizate. În cazul nostru, congelarea ulterioară limitează, oricum, riscurile. O altă regulă profesională legată de folosirea ouălor este aceea de a limita la maxim contactul între albuș și gălbenuș și coaja exterioară.

Citește și: https://g4food.ro/piersici-in-vin-alb-cu-ce-se-racoresc-vara-sicilienii-dupa-orice-masa-sau-inainte-de-culcare-desert-si-bautura-aromate-in-acelasi-pahar/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *