Tot 5 alimente ce pot ajuta în tulburări digestive precum constipația și gazele

tulburari digestive Sursa foto: Pexels

Problemele digestive, cum ar fi gazele, constipația și diareea, afectează milioane de persoane. Statisticile arată că circa 15% dintre oamenii din țările occidentale care se confruntă cu o formă severă de sensibilitate intestinală numită sindromul colonului iritabil. Vestea bună este că, potrivit hopkinsmedicine.org, există cinci super-alimente ce ar putea ajuta în tulburările digestive.

Cereale integrale, benefice pentru colon

Sursa foto: Pexels

Orez alb sau brun? Grâu integral sau pâine albă? Medicii spun că dacă vrei ca intestinul tău să funcționeze mai bine, trebuie să alegi cereale integrale, deoarece pentru funcționarea optimă a colonului sunt necesare, zilnic, cel puțin 25 de grame de fibre.

Legumele cu frunze verzi întrețin bacteriile bune din intestin

Sursa foto: Pexels

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul sau varza, sunt surse excelente de fibre, precum si de nutrient. Ele conțin acid folic, vitamina C, vitamina K si vitamina A. Cercetările arată că legumele cu frunze verzi conțin, de asemenea, un anumit tip de zahăr care ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin.

Consumând multe legume cu frunze verzi, organismul va primi nu doar fibre, ci va fi ajutat să-și dezvolte un  microbiom intestinal ideal – acele trilioane de organisme care trăiesc, în mod normal, în colon.

Proteina slabă, ideală

Sursa foto: Pexels

Persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil sau sensibilitate intestinală ar trebui să mănânce doar proteine slabe (pui, curcan etc) și să evite alimentele bogate în grăsimi, inclusiv alimentele prăjite.

Alimentele bogate în grăsimi pot declanșa contracții ale colonului, iar conținutul ridicat de grăsimi, din carnea roșie, de exemplu, este doar un argument pentru a alege opțiuni mai sănătoase. Experții ne sfătuiesc să evităm carnea roșie (vită), deoarece promovează dezvoltarea în colon a acelor bacterii ce  produc substanțe chimice asociate cu un risc crescut de înfundare a arterelor.

Fructele cu un conținut scăzut de fructoză nu te balonează

Sursa foto: Pexels

Dacă ești o persoană predispusă la gaze și balonare, poți încerca să reduci consumul de fructoză sau zahăr din fructe. Unele fructe, precum merele, perele și mango sunt toate bogate în fructoză.

Pe de altă parte, fructele de pădure și citricele, cum ar fi portocalele și grepfrutul, conțin mai puțină fructoză, ceea ce le face mai ușor de tolerat și mai puțin probabil să producă gaze. Bananele sunt un alt fruct cu conținut scăzut de fructoză, bogat în fibre și conțin inulină, o substanță care stimulează creșterea bacteriilor bune în intestin.

Avocado, superaliment pentru sănătatea digestiei

Sursa foto: Pexels

Avocado este un superaliment, plin de fibre și nutrienți esențiali, cum ar fi potasiul, care ajută la promovarea funcției digestive sănătoase. Este, de asemenea, un aliment cu conținut scăzut de fructoză, deci este mai puțin probabil să provoace gaze.

Totuși, ai grijă la cantități, atunci când vine vorba de alimente precum nucile și avocado. Deși sunt bogate în nutrienți, sunt și bogate în grăsimi, așa că asigură-te că le mănânci cu moderație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *