- Mâncarea este nelipsită, de obicei, de la evenimentele publice aniversare, cum este Ziua Națională, când în oale imense fierbe fasolea cu cârnați. De ziua comunei sau a orașului, de asemenea, oferta de cărnuri pe grătar tentează participanții.
Sunt însă numeroase evenimente când în centrul atenției populare se află chiar mâncarea însăși. E un mod de a celebra produsul gastronomic, dar și de a promova atracțiile turistice locale și regionale.
Iată șapte preparate culinare românești cărora le este dedicat un festival:
- Festivalul Clătitelor, organizat în luna aprilie, în localitatea Prejmer, jud. Brașov;
- Festivalul Micului cel Mare, organizat, anul acesta, în 1 Mai, în București, în Parcul Izvor, de Autentic Events. Cu această ocazie este pus pe grătar un mic lung de 100 de m;
- Festivalul Păstrăvului, organizat în luna august, în com. Ciocănești, jud. Suceava;
- Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari, organizat în ultima săptămână din luna august, de Consiliul Local Rășinari, județul Sibiu;
- Festivalul Sarmalelor din Praid, organizat, în luna septembrie, de Consiliul Local Praid, județul Covasna;
- Festivalul Cașcavelei ( un sortiment de brânză ) din Valea Doftanei, jud. Prahova, organizat în luna septembrie;
- Festivalul Cârnaților de la Covasna, organizat, în luna noiembrie, la castelul Mikes din localitatea Zăbala de Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în Aer Liber , ASIMCOV, Visit Covasna, Fundaţia Roy-Chowdhury Mikes, Zabola Estate Transylvania şi Asociaţiei Pro Zabola.