Cultura gastronomică bogată a Anatoliei urmează să fie sărbătorită în întreaga lume în timpul Săptămânii Culinare Turcești, în intervalul 21-27 mai 2024. Săptămâna Culinară Turcească anuală, care a ajuns deja la cea de-a 3-a ediție, va găzdui evenimente și campanii pe rețelele de socializare organizate de oficialitățile Republicii Turciei aflați atât în străinătate cât și în Turcia.
În timp ce rețetele delicioase, sănătoase, tradiționale și fără deșeuri vor fi evidențiate în cadrul diverselor activități ce se vor desfășura pe parcursul săptămânii culinare turcești, meniul din acest an va prezenta meniuri în stil egeean care pun în valoare istoria, cultura și natura țării, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Aromele de pe lângă Marea Egee
Coasta egeeană a Turciei, o regiune impresionantă care atrage atenția prin peisajele sale magnifice, istoria bine înrădăcinată și cultura alimentară sănătoasă. În 2010, UNESCO a recunoscut Dieta Mediterraneană ca Patrimoniu Cultural.
Aceste regiuni de coastă sunt renumite pentru legume precum anghinarele, florile de dovlecei, ierburile locale sau fructele de mare. Regiunea este cunoscută și pentru măslinii săi seculari și pentru uleiurile de măsline sănătoase. Atât de mult încât grădinile de măslini se întind ca o rută de la Çanakkale la Muğla, dezvăluind patrimoniul cultural al regiunii. În regiune, Izmir și Milas sunt considerate drept cele două opriri de pe “Ruta Măslinului”. Descoperirile de la Klazomenai din Urla, locul celei mai vechi fabrici de ulei de măsline din Anatolia, atestă istoria de 2.600 de ani a metodelor de prelucrare a măslinilor, care sunt folosite și în present.
Regiunea egeeană a Turciei este o destinație extraordinară care sărbătorește viața bună cu produse delicioase din ulei de măsline și viță de vie. În ultimii ani, restaurantele deschise în regiune sunt gazda unor bucătari inovatori care creează miracole culinare și care aduc produsele cultivate de pe câmpurile din apropiere direct la mese.
Meniul egeean prezentat la evenimentele internaționale din cadrul săptămânii culinare turcești cuprinde rețete care simbolizează abundența regiunii, unde dieta mediteraneană sănătoasă și durabilă a fost mult timp accentuată. Măslinele și brânzeturile egeene, supa tarhana, piureul de fasole fava, mücver (chifteluțe de dovlecei), fasole verde cu ulei de măsline, ardei umpluți cu ulei de măsline, gözleme și alte prăjituri cu ierburi, casserole de creveți, chiftele în stil Izmir, incir uyutması (budincă de lapte și smochine uscate), somata (sirop de migdale amare) și sübye (sirop de semințe de pepene) se numără printre opțiunile de pe meniu.
Bucătăria Turcească cu indicații geografice
Fundamentele patrimoniului durabil al Turciei, o combinație delicioasă de produse și mâncăruri regionale și provinciale unice, sunt alimentele locale și calificate marcate geografic din cele 81 de provincii. În acest context, în cadrul Săptămânii Culinare Turcești, vor fi oferite și meniuri care includ produsele din Turcia cu indicații geografice la evenimentele interne. Produsele marcate geografic din regiunile și provinciile din jurul Turciei ilustrează tradiția ecologică și durabilă a gustului prin metodele naturale de producție și calitate.
Turcia are în total 2218 produse înregistrate de Institutul de Brevete Turcesc, dintre care 1637 sunt însemnate cu denumirea de origine, 565 produse au indicație geografică, iar 16 produse tradiționale. Țara are, de asemenea, 21 de produse înregistrate de Uniunea Europeană (UE) printre care:
- baklava din Gaziantep;
- kestanesi (castan);
- inciri (smochine) din Aydın;
- bayramiç beyazı (un tip de nectarină);
- kayısısı din Malatya (cais);
- zeytinyağı din Milas (ulei de măsline);
- sarımsağı din Taşköprü (usturoi);
- fındığı tombul din Giresun (alună grasă);
- künefesi din Antakya;
- narı din Suruç (rodie);
- cevizii din Çağlayancerit (nucă);
- zeytini din Gemlik (măsline);
- zeytinyağı din Edremit (ulei de măsline);
- zeytinile verzi din golful Edremit (măsline verzi (zgâriate);
- zeytinyağı din Milas (ulei de măsline);
- domatesi din Ayaş (roșii);
- tarhanası din Maraş (tarhană);
- peyniri din Ezine (brânză);
- safranul din Safranbolu;
- zeytinyağı Memecik din Aydın (ulei de măsline);
- sarımsağı din Araban (usturoi)
Bucătăria turcească, o tradiție gastronomică minunată care îmbrățișează ingrediente naturale de înaltă calitate cu diferite tehnici de depozitare și gătire, oferă, de asemenea, numeroase opțiuni pentru dietele vegetariane și vegane.
Notă: Conținut furnizat de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).