F&B Business Accelerator lansează un program dedicat inovației tehnologice în HoReCa și retail: „Generația Z și Inteligența Artificială schimbă din temelii comportamentul de consum”

program-horeca-Business-Accelerator Sursa foto: F&B Business Accelerator

Industria ospitalității și retailul modern trec printr-o transformare accelerată, determinată de trei factori majori: creșterea costurilor operaționale, criza de personal și schimbarea comportamentului de consum, în special în rândul Generației Z. În acest context, F&B Business Accelerator anunță lansarea celei de-a 15-a ediții a programului, dedicată exclusiv startupurilor care dezvoltă tehnologii cu aplicabilitate în HoReCa și retail.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit datelor Federației Patronatelor din Industria Ospitalității, deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20–25%, iar în zonele turistice poate depăși 50% în plin sezon. În același timp, un sondaj realizat în rândul a peste 700 de participanți la Gala Romanian Hospitality Awards arată că 51% dintre antreprenorii din domeniu se așteaptă la margini de profit mai mici în 2026, din cauza costurilor în creștere.

Pe lângă aceste provocări, Generația Z reconfigurează complet industria, preferând experiențe autentice și personalizate. Tinerii caută destinații care pot fi explorate „ca un localnic”, hoteluri cu povești construite în jurul unor scopuri clare – precum sustenabilitatea sau patrimoniul local – și branduri care le împărtășesc valorile. În retail, Gen Z impune experiențe hibride, combinând spațiile fizice cu instrumente digitale, personalizare în timp real și asistență prin AI, schimbând accentul de la viteză la autenticitate și apartenență culturală.

„Vedem un interes tot mai mare din partea operatorilor HoReCa pentru soluții tehnologice cu impact real. Digitalizarea nu se rezumă la un meniu accesat de pe propriul telefon – ci la o transformare profundă, care reduce costurile, optimizează operațiunile, îmbunătățește experiența și, implicit, retenția angajaților”, afirmă Robert Agarici, Program Director F&B Business Accelerator. „Lansăm un nou program de accelerare dedicat startupurilor de tehnologie cu aplicabilitate în HoReCa și retail. Vrem să impulsionăm adopția tehnologiilor emergente și să intermediem parteneriate între startupuri și jucători consacrați”.

Cine sunt mentorii din cadrul programului

Echipa de traineri și mentori ai programului include antreprenori și profesioniști de top din domeniu, precum Radu Savopol (fondator 5 to go), Jerry Dauteuil (fondator Jerry’s Pizza), Daniel Mischie (CEO City Grill Grup), Daniel Donici (fondator Artesana), Răzvan Gheorghiu Testa (partener fondator Țuca Zbârcea & Asociații) și Dragoș Smeu (fondator Mavericks. The Agency).

Startupurile selectate vor participa la trei zile de workshopuri offline, în București, alături de antreprenori din HoReCa, investitori și specialiști din retail. Printre temele abordate se numără validarea problemei de piață, construirea unui business plan, drumul de la MVP la Product Market Fit, utilizarea AI în marketing și atragerea investițiilor. În plus, programul include sesiuni de mentorat 1 la 1 și workshopuri online pe teme precum optimizare financiară, storytelling, marketing, fonduri europene sau proprietate intelectuală.

Echipele acceptate vor avea acces automat la F&B Innovation Camp, singurul bootcamp de inovare în industria alimentară din România, organizat între 25–27 mai 2026 la Teleferic Grand Hotel din Poiana Brașov. În cadrul evenimentului, antreprenorii, furnizorii și investitorii lucrează împreună pentru a identifica soluții la problemele sistemice din sectorul alimentar. Absolvenții programului își vor putea prezenta startupul în fața investitorilor în cadrul Pitching Day.

Peste 130 de antreprenori au absolvit până acum programul F&B Business Accelerator, beneficiind de mentorat, acces la investitori și integrarea într-o comunitate de alumni activă.

„Prin F&B Business Accelerator, ne propunem să conectăm startupurile tech cu realitatea din teren a industriei ospitalității și retailului modern. Căutăm fondatori care vor să înțeleagă piața și să scaleze rapid, prin soluții care rezolvă probleme reale”, adaugă Robert Agarici.

F&B Business Accelerator este organizat de Hospitality Culture Institute, cu sprijinul UniCredit Bank și Bocado, fiind singurul program de accelerare dedicat antreprenorilor din industria ospitalității și alimentației din România. Programul oferă workshopuri aplicate, mentorat strategic și acces la investitori, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem de inovație în HoReCa, retail, producție alimentară și foodtech.

Înscrierile în program se pot face pe site-ul oficial F&B Business Accelerator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *