Cercetătorul și jurnalistul Dan Buettner a prezentat, la Milken Institute Globel Conference, care a avut un panel numit „Poți să trăiești până la 100 de ani?”, două „suplimente revoluționare”, transmite Business Insider.
Buettner și-a petrecut ultimele două decenii explorând „Zonele Albastre” din lume, presupusele puncte fierbinți ale longevității, unde oamenii au trăit vieți lungi și fericite fără prea multe intervenții medicale și medicamente. În acele regiuni, el a descoperit două produse alimentare ieftine care sunt un element de bază în dieta multor oameni: nucile și fasolea.
Lăsând la o parte Zonele Albastre, există o mulțime de dovezi din diverse studii din întreaga lume care arată beneficiile acestor două ingrediente pentru îmbunătățirea sănătății.
Fasolea are un conținut ridicat de proteine și stăvilește pofta de gustări
„Dacă doriți să luați un supliment, consumați aproximativ 80 de boabe de fasole neagră pe zi”, a spus Buettner.
Fasolea este un aliment consistent, ieftin, bogat în proteine și care „umple burta”, pe care oamenii care trăiesc în multe dintre focarele de longevitate din lume îl prioritizează la aproape fiecare masă.
Buettner recomandă să încercați să consumați aproximativ o cană de fasole pe zi.
El menționează un studiu din 2004 care a chestionat sute de bătrâni fani ai fasolei din Japonia, Suedia, Grecia și Australia și a arătat că, în general, persoanele care mâncau mai multă fasole aveau tendința de a trăi mai mult (o reducere de aproximativ 7% a mortalității pentru fiecare 20 de grame de leguminoase consumate zilnic). Alte alimente pe care le consumau oamenii nu păreau să aibă aceleași legături puternice cu longevitatea.
Nucile sunt bune pentru „grădina intestinală”
„Dacă nu vă place fasolea, am descoperit, de asemenea, că persoanele care mănâncă între 15 și 30 de nuci pe zi trăiesc cu aproximativ trei ani mai mult decât persoanele care nu mănâncă nuci”, a spus Buettner.
Nucile sunt o preferate de adventiștii de ziua a șaptea din Loma Linda, California, oameni care trăiesc în mod obișnuit cu aproximativ 10 ani mai mult decât ceilalți americani.
Experții spun că a mânca nuci este grozav pentru „grădina intestinală” (microbiom), deoarece acestea conțin o mulțime de fibre, necesare pentru a menține lucrurile în mișcare în intestin. Nucile au, de asemenea, o mulțime de acid linoleic în ele, care este bun pentru sănătatea inimii.
100g de nuci reprezinta peste 600 de calorii, adica caloriile de la o masa. Asa ca fiti atenti cand urmati sfaturile tuturor specialistilor pentru ca chiar daca mancarea este sanatoasa nu inseamna ca poti sa mananci cat vrei tu.
Fasolea este in regula, dar nu neaparat in fiecare zi. Daca ne luam dupa aceste “sfaturi” ar insemna ca pentru toata viata o masa sa fie compusa din 15 nuci, o cana de fasole pentru o alta masa si bineinteles ovaz pentru micul dejun si gata. Echilibrul in dieta este foarte important in asa fel incat sa luam cat mai multe minerale si vitamine din cat mai multe alimente.