Platforma europeană de inovaţie alimentară EIT Food a lansat, în cadrul evenimentului EIT Food Next Bite 2025, Alianţa agroalimentară europeană în domeniul biotehnologiei, pentru a construi un viitor biotehnologic european “competitiv, sustenabil şi rezilient”, informează un comunicat al EIT Food, transmis joi AGERPRES, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Biotehnologia are potenţialul de a fi un element crucial în transformarea sistemelor alimentare, deoarece permite precizie, rezilienţă şi eficienţă într-un mod care depăşeşte metodele agroalimentare tradiţionale. Fie că este vorba despre dezvoltarea culturilor care rezistă stresului climatic, inovarea de proteine cu o amprentă ecologică redusă sau diminuarea dependenţei de îngrăşăminte – biotehnologia are puterea de a consolida securitatea alimentară într-o lume volatilă”, se arată în comunicat.
Bioeconomia Uniunii Europene reprezintă în prezent 8,5% din totalul locurilor de muncă, procent care este estimat să crească la 24% până în anul 2030.
Potrivit sursei citate, Alianţa agroalimentară europeană în domeniul biotehnologiei reuneşte actorii din ecosistemul agroalimentar-biotehnologic al Europei: lideri din industrie, instituţii de cercetare, factori de decizie şi startup-uri. Ea îşi propune să stimuleze progresul în domenii inovatoare precum diversificarea proteinelor, ingineria plantelor şi a microbiomului, dezvoltarea avansată a liniilor celulare, bio-procesarea şi altele.
Aceste obiective vor fi realizate prin construirea unui ecosistem de top (conectarea cercetării, liderilor din industrie, actorilor din lanţul de aprovizionare, oamenilor de ştiinţă, factorilor de decizie şi startup-urilor), dar şi prin promovare şi influenţă (coordonarea cu principalele organizaţii industriale ale UE pentru a modela politicile şi a stimula impactul reglementar).
În plus, va fi stimulată inovaţia şi creşterea, prin dezvoltarea cunoştinţelor, educaţiei, antreprenoriatului şi finanţării, şi va fi dezvoltată o foaie de parcurs strategică, prin crearea unei Agende strategice de cercetare şi inovare, care va sta la baza unui parteneriat public-privat solid.
“Pentru a sprijini tranziţia către o bioeconomie modernă, EIT Food urmăreşte să dezvolte talente şi să transforme competenţele în întreg sectorul agroalimentar-biotehnologic, asigurând o forţă de muncă pregătită pentru inovaţie, extindere industrială şi sustenabilitate”, se mai arată în comunicat.
Pe măsură ce Alianţa agroalimentară europeană în domeniul biotehnologiei se pregăteşte pentru lansarea oficială din ianuarie 2026, EIT Food face apel la partenerii din industrie să se alăture alianţei deschise – de la angajatori şi cercetători, la finanţatori, factori de decizie şi furnizori de formare profesională.
De asemenea, EIT Food a prezentat şi raportul “Consumer Observatory” privind percepţiile cetăţenilor asupra Biotech Act, noua legislaţie europeană propusă pentru a stimula sectorul biotehnologiei.
“Pe măsură ce sistemul alimentar global se confruntă cu provocări precum schimbările climatice, creşterea cererii de alimente şi competiţia pentru resurse, biotehnologia poate ajuta producţia alimentară europeană să se adapteze într-un mod rezilient şi competitiv. Totuşi, legislaţia actuală a UE nu sprijină suficient un sector biotehnologic inovator – un gol pe care Actul Biotehnologic European îşi propune să îl acopere”, se arată în raport.
Legea privind biotehnologia, anunţată în 2024 şi programată pentru lansare în 2026, are ca scop consolidarea sectorului biotehnologic al UE. Însă succesul său va depinde în mare măsură de nivelul de acceptare al cetăţenilor.
Potrivit raportului, consumatorii văd potenţialul biotehnologiei de a aborda marile provocări globale, aproape 43% fiind deschişi către produse lactate obţinute prin fermentaţie de precizie şi 35% către carne cultivată. Dar disponibilitatea scade însă pentru produsele aflate la extremele inovaţiei – doar 23% ar încerca alimente tipărite 3D şi 26% alimente modificate genetic.
În plus, raportul arată că tinerii şi persoanele cu studii superioare sunt semnificativ mai deschise spre produsele alimentare obţinute prin biotehnologie: 34% dintre cei cu vârste între 18-34 de ani sunt dispuşi să le încerce, faţă de doar 17% dintre cei de peste 55 de ani. Geografic, cele mai ridicate rate de reticenţă se regăsesc pe pieţe mari precum Franţa (52%) şi Grecia (56%).
Per ansamblu, consumatorii au o atitudine neutră spre uşor negativă faţă de biotehnologie şi cadrul său de reglementare, îngrijorările concentrându-se în jurul posibilităţii ca tehnologia să fie abuzată de marile corporaţii, ca beneficiile să nu fie distribuite echitabil sau ca alimentele produse în laboratoare să fie prea îndepărtate de agricultura tradiţională.
“Acest lucru indică faptul că publicul nu respinge ştiinţa, ci incertitudinea şi potenţialul de abuz”, se arată în raport.
Pentru ca Legea privind biotehnologia să aibă succes va fi necesar să se abordeze temerile legate de abuz şi echitate şi să fie implicate generaţiile mai în vârstă şi regiunile unde scepticismul are rădăcini culturale. Industria trebuie să demonstreze că biotehnologia funcţionează şi poate produce un impact real în domeniile sănătăţii, reducerii impactului climatic şi rezilienţei.
În general, consumatorii plasează cea mai mare responsabilitate pentru soluţionarea provocărilor sistemului alimentar pe seama guvernelor şi autorităţilor publice – mai degrabă decât pe cea a supermarketurilor sau comercianţilor, susţin autorii raportului. Acest lucru indică o aşteptare clară pentru acţiuni la nivelul UE.
“Acest raport oferă informaţii esenţiale despre modul în care consumatorii percep Legea UE privind biotehnologia şi ce înseamnă acesta pentru viitorul sistemului nostru alimentar. La EIT Food, credem că biotehnologia poate juca un rol transformator în stimularea inovaţiei alimentare, întărirea rezilienţei climatice şi îmbunătăţirea sănătăţii globale. Încrederea şi implicarea publicului sunt esenţiale pentru a debloca acest potenţial – ceea ce face din acest raport un pas crucial spre construirea unui viitor sustenabil, sigur şi sănătos pentru toţi”, a afirmat Lorena Savani, director al Departamentului de Leadership Tematic, Biotehnologie şi Proteine la EIT Food.
EIT Food se consideră a fi cea mai mare şi mai dinamică comunitate de inovaţie alimentară din lume, care accelerează inovaţia pentru a construi un sistem alimentar adaptat viitorului şi produce alimente sănătoase şi sustenabile pentru toţi.
Alianţa agroalimentară europeană în domeniul biotehnologiei şi noul raport “Consumer Observatory” au fost lansate în cadrul evenimentului EIT Food Next Bite 2025, desfăşurat în perioada 15-16 octombrie, la Bruxelles. Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru inovaţii şi anunţuri în biotehnologie, un sector care are potenţial de a transforma viitorul alimentar al Europei.
În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de anunţuri inovatoare şi startup-uri (inclusiv Change Bio, Koppie, Biodairy Labs şi altele) care conduc schimbarea în domeniul biotehnologiei – o soluţie pe care Comisia Europeană a inclus-o în topul celor patru tehnologii esenţiale pentru securitatea economică a Europei.
Sprijinit de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, EIT Food investeşte în proiecte, organizaţii şi persoane care împărtăşesc obiectivele instituţiei pentru un sistem alimentar sănătos şi durabil. EIT Food activează potenţialul de inovare al afacerilor şi universităţilor şi creează startup-uri agroalimentare care aduc pe piaţă tehnologii şi produse noi. În plus, sunt formaţi antreprenori şi profesionişti cu abilităţile necesare pentru transformarea sistemului alimentar consumatorii sunt în centrul activităţii, contribuind la reconstruirea încrederii şi la reconectarea lor cu originea alimentelor.