Consumul unei jumătăți de lingură de ulei de măsline în fiecare zi ar putea contribui la reducerea riscului de a muri din cauza demenței – o constatare deosebit de importantă, în condițiile în care multe țări se confruntă cu rate în creștere ale bolii Alzheimer și ale altor demențe asociate.
Afirmația provine dintr-un nou studiu publicat la 6 mai în JAMA Network Open și este unul dintre primele care investighează relația dintre alimentație și decesul legat de demență, relatează Health.com
Cercetătorii au urmărit aproximativ 90.000 de participanți pe parcursul a aproape trei decenii și au constatat că un consum de șapte grame de ulei de măsline în fiecare zi a fost legat de un risc mai mic de deces din cauza demenței. Studiul a constatat, de asemenea, că înlocuirea margarinei sau a maionezei cu ulei de măsline a fost asociată în mod similar cu un risc redus de mortalitate legată de demență.
Înainte de a fi publicate într-o revistă de specialitate, aceste constatări au fost prezentate pe 23 iulie la NUTRITION 2023, o întâlnire anuală a Societății Americane de Nutriție.
„Studiul nostru întărește orientările dietetice care recomandă uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, și sugerează că aceste recomandări nu numai că sprijină sănătatea inimii, ci și, potențial, sănătatea creierului”, a declarat într-un comunicat de presă Anne-Julie Tessier, autorul prezent al studiului, cercetător postdoctoral la Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Optarea pentru uleiul de măsline, un produs natural, în locul grăsimilor precum margarina și maioneza din comerț este o alegere sigură și poate reduce riscul de demență fatală.”
Demența nu este o afecțiune specifică, ci un termen generic pentru o serie de afecțiuni care implică pierderea capacității de a gândi și de a-și aminti suficient de mult pentru a interfera cu viața și activitățile zilnice. Boala Alzheimer, care afectează peste 6 milioane de americani, este cea mai frecventă formă de demență. Este considerată fatală, deoarece nu are leac.
Uleiul de măsline poate fi benefic pentru sănătatea creierului
Pentru studiu, Tessier și colegii săi au analizat date de la peste 90.000 de americani pe parcursul a trei decenii – 60.582 de participanți au fost femei și 31.801 bărbați.
Începând din 1990, participanții au răspuns la un chestionar alimentar la fiecare patru ani. Acest lucru le-a oferit cercetătorilor o perspectivă asupra dietei lor generale, plus cât de des consumau ulei de măsline, fie folosit pentru gătit, fie adăugat la mese.
Pe parcursul studiului, 4.749 de participanți au murit din cauza demenței.
Cercetătorii au descoperit că participanții care consumau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline în fiecare zi aveau un risc cu 28% mai mic de a muri de demență, în comparație cu cei care nu consumau niciodată sau rareori ulei de măsline.
Mai mult, înlocuirea a 5 grame sau a aproximativ o linguriță de margarină sau maioneză pe zi cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc cu 8-14% mai mic de demență fatală. Acest lucru a fost independent de calitatea generală a dietei, au spus cercetătorii.
De asemenea, este important de menționat că persoanele care au murit de demență aveau mai multe șanse să fie purtătoare de APOe4, o genă care crește riscul de Alzheimer și care face ca organismul lor să producă mai mult colesterol. Cu toate acestea, rezultatele au fost în continuare consecvente după ajustarea pentru gena APOe4.
Deși cercetarea este observațională și nu dovedește că uleiul de măsline determină un risc redus de demență fatală, aceasta sugerează că uleiul de măsline ar putea avea proprietăți benefice pentru sănătatea creierului, pe lângă beneficiile sale pentru sănătatea inimii.
„Unii compuși antioxidanți din uleiul de măsline pot traversa bariera hemato-encefalică, având potențial un efect direct asupra creierului”, a declarat Tessier în comunicatul de presă. „Este, de asemenea, posibil ca uleiul de măsline să aibă un efect indirect asupra sănătății creierului prin beneficiile aduse sănătății cardiovasculare.”
Ghidul dietetic pentru americani recomandă deja limitarea grăsimilor saturate și înlocuirea acestora cu grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, pentru a ajuta la scăderea colesterolului „rău” LDL din sânge și a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Un studiu din 2021 publicat în Journal of the American College of Cardiology a constatat că aceeași măsură de ulei de măsline folosită în noul studiu – mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi – a fost asociată cu un risc cu 14% mai mic de boli de inimă, în comparație cu lipsa consumului de ulei de măsline.
S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de măsline ajută la reducerea inflamației și diminuează riscul de diabet de tip 2.8 Înlocuirea altor grăsimi, cum ar fi maioneza, untul și margarina, cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc mai mic cu 8-34% de deces din toate cauzele – inclusiv mortalitatea legată de cancer, mortalitatea legată de bolile neurodegenerative și mortalitatea legată de bolile respiratorii -, de asemenea.
În timp ce noul studiu are rezultate promițătoare și susține cercetările actuale pentru adăugarea uleiului de măsline ca parte a unei diete sănătoase, trebuie efectuate mai multe cercetări cu privire la impactul uleiului de măsline asupra sănătății creierului și a decesului legat de demență și, eventual, să se determine măsurile optime de ulei de măsline.
În general, noile cercetări sunt în concordanță cu recomandările dietetice actuale și adaugă și mai multe dovezi pentru utilizarea uleiului de măsline în locul altor grăsimi mai puțin sănătoase, cum ar fi maioneza și margarina. De asemenea, oferă speranța că adoptarea unor modele de alimentație sănătoasă care încorporează uleiul de măsline poate contribui la prevenirea sau încetinirea demenței.
Cine mananca in fiecare zi margarina si maioneza?! In plus uleiul de masline nu prea este recomandat la gatit. Mai degraba un cub mic de unt decat ulei de masline care da si aroma mancarii…Iar la o salata mare nu trebuie inecata in ultei de masline pentru ca 100g de ulei de masline are 800 de calorii. O lingura de ulei de masline este suficineta care are in jur de 120 de calorii.
Ia spuneți ceva și despre uleiul de porumb! Că nu prea se găsește prin magazine și daca se găsește ,are niste preturi ….este uleiul de porumb optim ptr gătit ? Există în Romania fabrici de procesare a boabelor de porumb???