Pe 1 noiembrie 2025, pe Str Popa Tatu nr 68, la Centrul de Fotografie, câțiva entuziaști ai genului organizează primul Festival de vinuri naturale. Participă 20 de producători de astfel de vinuri din întreaga lume, cu care pasionații sau curioșii de la noi din țară îi pot cunoaște personal. În marja festivalului, vor mai avea loc în alte câteva zile tot felul de evenimente (inclusiv cu DJ, am întrebat-o pe reprezentanta Festivalului, Nicoleta Brebenel) care promovează această filosofie și această metodă de producție.
Obținute din struguri certificați BIO / Organic care sunt culeși exclusiv manual și apoi vinificați exclusiv cu drojdii spontane specifice locului, fără metode de creștere a temperaturii în timpul macerației, fără vreun fel de adaos destinat creșterii acidității sau nivelului de zaharuri, și cu cantități foarte mici (sau chiar zero) de sufliți adăugați (o parte din sulfiți apar natural ca urmare a fermentației), vinurile naturale nu beneficiază decât în Franța de o definiție legală, în restul lumii fiind mai degrabă rezultatul unei filosofii holistice asupra vinului a producătorilor respectivi, care se angajează să profeseze principii sănătoase, non-intervenționiste, în procesul de creștere a strugurilor și de management al viei și solului.
De menționat că vinurile naturale diferă de cele cunoscute la noi sub denumirea de “vin curat, de țară” și vândute la marginea drumurilor, dar care în general sunt obținute prin agricultură mecanizată și necertificată BIO, cu utilizarea de pesticide în teren și cu diferite drojdii sau alte substanțe în timpul vinificării.
Un avertisment pentru cei care n-au mai încercat vinuri naturale: nu vă așteptați să guste la fel ca cele “convenționale” sau chiar “BIO” pe care le-ați mai testat, nu vă așteptați să reziste în timp la fel de bine. Așteptați-vă să experimentați, însă, gusturi pe care producătorii respectivi le consideră cel mai aproape de “ce a dat mama natură”.