Vacile-zebră și mâncarea cu teflon câștigă premiile Ig Nobel / Aceste premii satirice, care parodiază Premiile Nobel, recunosc realizări care „mi întâi fac oamenii să râdă, și apoi îi fac să se gândească”. Câștigătorii au primit câte un… șervețel umed

Vaci-zebra premiu Ig Nobel Sursa foto: journals.plos.org

Un plan de a reduce aportul caloric prin adăugarea de Teflon în alimente și ideea de a picta vacile astfel încât să arate ca zebrele pentru a fi mușcate mai puțin de muște se numără printre proiectele de cercetare premiate la ediția din acest an a premiilor Ig Nobel, potrivit bbc.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Premiul, acordat în mod ironic pentru realizări științifice trăsnite, dar creative, a recunoscut de asemenea un studiu despre „în ce măsură un anumit tip de șopârlă preferă anumite tipuri de pizza” și „descoperiri legate de fizica sosului de paste”.

Câștigătorii, din domenii variate precum literatura și biologia, au fost premiați în cadrul unei ceremonii desfășurate recent la Universitatea Boston.

„Fiecare câștigător al premiului Ig Nobel a făcut ceva care mai întâi te face să râzi, apoi te pune pe gânduri”, a spus Marc Abrahams, fondatorul premiilor.

Mâncarea cu Teflon și vaci pictate, premiate la Ig Nobel

Cercetători din SUA și Israel au primit premiul Ig Nobel pentru chimie pentru proiectul lor care a testat dacă Teflonul – plasticul antiaderent folosit la tigăi – poate fi utilizat pentru a crește volumul alimentelor fără a adăuga calorii.

Ideea este că materialul ar trece prin sistemul digestiv fără a fi absorbit și ar fi eliminat cu ușurință.

Totuși, Rotem Naftalovich, de la Universitatea Rutgers din New Jersey, unul dintre cei trei cercetători implicați, a spus că autoritatea americană de reglementare a alimentelor nu a fost prea impresionată de această idee, recunoscând că este una „ciudată”.

O echipă din Japonia a câștigat premiul pentru biologie pentru demonstrarea faptului că pictarea vacilor-zebră, pictate cu dungi alb-negru reduce la jumătate numărul de mușcături de muște, oferind o posibilă alternativă la utilizarea pesticidelor.

Oamenii de știință au notat că muștele sunt atrase de animale în funcție de factori precum mirosul, forma, mișcarea, culoarea și modul în care polarizează lumina – iar dungile alb-negru afectează această polarizare.

Ei au susținut că pictarea vacilor ar putea reduce utilizarea pesticidelor și ar putea preveni problemele de sănătate provocate de mușcături.

„Suntem profund onorați să primim acest premiu”, a spus Tomoki Kojima, unul dintre cercetători, în discursul de acceptare.

„Acest premiu ne motivează să continuăm să aspirăm la excelență”, a adăugat el, în timp ce colegii săi l-au atacat în glumă cu muște false, până când acesta a dezvăluit că purta o cămașă cu imprimeu de zebră, moment în care s-au oprit.

Fizica sosului și pizza pentru șopârle, cercetări premiate la IG Nobel

Între timp, o echipă în mare parte italiană a câștigat premiul pentru fizică pentru studiul despre momentul exact din procesul de gătire când sosul de cacio e pepe începe să se taie și cum se poate preveni acest lucru. Cacio e pepe este un preparat tradițional roman, simplu, pe bază de brânză Pecorino Romano și piper negru, care folosește apa în care au fiert pastele pentru a crea o emulsie cremoasă

Un grup de oameni de știință a câștigat premiul pentru nutriție pentru descoperirea lor revoluționară că șopârlele-curcubeu din Togo preferă pizza cu patru feluri de brânză, în detrimentul altor toppinguri.

Un alt premiu a fost acordat la categoria medicină pentru doi pediatri americani care au descoperit că atunci când o mamă consumă usturoi, laptele matern capătă miros de usturoi – lucru pe care bebelușii chiar păreau să îl aprecieze mai mult.

Premiul pentru pace Ig Nobel a fost acordat unei cercetări care a demonstrat că alcoolul poate îmbunătăți capacitatea unei persoane de a vorbi o limbă străină (mai exact, olandeză), în timp ce premiul pentru aviație a fost acordat unui studiu care a arătat că alcoolul afectează capacitatea liliecilor de fructe de a zbura și de a folosi ecolocația.

Creșterea unei unghii – un studiu ce a durat timp de 35 de ani, premiat la Ig Nobel

Premiul pentru literatură a fost acordat postum lui William Bean, un istoric medical care a urmărit timp de 35 de ani ritmul de creștere al uneia dintre unghiile sale și a publicat mai multe studii pe această temă.

Câștigătorii premiilor Ig Nobel, recompensați cu… un șervețel umed

Premiile Ig Nobel sunt prezentate anual de o revistă americană de umor științific, Annals of Improbable Research.

După cum sugerează și numele, acestea sunt o alternativă amuzantă la prestigiosul Premiu Nobel – dar cercetările premiate sunt cât se poate de reale.

Karen Hopkin, biochimistă și creatoare a calendarului Studmuffins of Science, a spus că, dacă în anii anteriori câștigătorii primeau o bancnotă de un trilion de dolari din Zimbabwe, „din cauza inflației” anul acesta au primit un șervețel umed.

Cum au apărut premiile Ig Nobel

Premiile Ig Nobel au apărut în 1991 ca o farsă studențească, dar au supraviețuit timp de trei decenii, transformîndu-se într-o tradiție academică mondială.

Premiile Ig Nobel sunt premii satirice, care parodiaza Premiile Nobel, acordate anual pentru a promova interesul publicului pentru cercetarea științifică, recunoscând realizări care “mai întâi fac oamenii să râdă, și apoi îi fac să se gândească”. Premiile sunt acordate pentru descoperiri sau studii care sunt neobișnuite, ciudate sau aparent inutile, dar care sunt, de fapt, reale și bazate pe cercetare științifică.

Denumirea premiului este un joc de cuvinte între “Ig Nobel” și “ignoble” (ignobil), o referire la un termen care înseamnă “vrednic de dispreț”.

Deși parodiază Premiile Nobel, premiul are un scop serios de a încuraja oamenii să fie curioși față de cercetările din știință, medicină și tehnologie.

Deși premiile par amuzante, ele sunt acordate pentru realizări științifice reale.

Premiile sunt organizate de revista Annals of Improbable Research (AIR), iar ceremonia are loc, adesea, la Universitatea Harvard, unde, de regulă, sunt prezenți și laureați ai premiilor Nobel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *