Tentația de a culege ciuperci și a le găti poate fi mare, în special dacă le vedem frumoase. Mulți consideră că sunt cunoscători și le pot deosebi pe cele comestibile de cele otrăvitoare, lucru care, din păcate, pe unii îi poate costa viața.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În România există circa 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute, iar specia Amanita este cea mai toxică dintre ele.
Vă recomandăm să citiți și: Posibilă intoxicație cu ciuperci în Vaslui: Un copil de 11 ani a murit, în timp ce mama lui şi două fete au fost transportate la spital
Directorul DSP București, dr. Luminița Cristina Pelin: „În astfel de cazuri este vital să ajungi rapid la spital”
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) București, dr. Luminița Cristina Pelin, a explicat, pentru G4FOOD, ce trebuie să faci dacă ai consumat ciuperci otrăvitoare: „Primul pas este să suni la 112 încă de la apariția primelor simptome. Indiferent dacă este vorba despre vărsături, stări de agitație sau confuzie, tahicardie, transpirații abundente etc. La fiecare persoană, intoxicația cu ciuperci se poate manifesta altfel. Un lucru este cert: vorbim despre o urgență medicală, ce poate fi, în multe cazuri, fatală. În astfel de cazuri este vital să ajungi rapid la spital. De asemenea, și dacă ai doar o suspiciune că ai consumat ciuperci otrăvitoare sau experimentezi niște simptome mai ușoare, trebuie să te prezinți rapid la camera de gardă a unui spital. Ajutorul medical de specialitate îți poate salva viața”.
Cum se manifestă intoxicația cu ciuperci otrăvitoare
Simptomele intoxicației cu ciuperci pot fi rapide, la 15 minute după ce le-ai mâncat, sau mai lente, chiar și la 12 ore de la ingerarea acestora, și pot fi foarte diferite:
- Hipotensiune
- Dureri abdominale
- Ritm cardiac scăzut
- Halucinații
- Pielea devine umedă
- Vărsături
- Diaree
- Tulburări neurologice
- Comă
Un procent uriaș de intoxicații cu ciuperci – 90% – sunt mortale. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la sursa ciupercilor pe care le consumăm.
„Oamenii trebuie să consume doar ciuperci de cultură, pentru care comerciantul are aviz fito-sanitar”, recomandă dr. Luminița Cristina Pelin, director executiv al DSP București
