Cercetătorii britanici au comparat alimentele bio și cele convenționale: Ce diferențe au găsit la gust și nutrienți

Diferentele dintre alimentele organice si cele neorganice Sursa foto: Pexels

Există numeroase afirmații care sugerează că alimentele cultivate în sistem „bio” sunt mai sănătoase și mai nutritive, comparative cu cele obișnuite, iar mulți dintre noi suntem dispuși să plătim un preț mai mare pentru ele, deoarece credem că este mai bună pentru noi, scrie bbc.co.uk.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dacă privim dincolo de efectele asupra sănătății, există multe motive pentru care oamenii aleg să cumpere alimente bio.

Pentru unii, este o alegere etică și ecologică; alimentele organice folosesc mai puține pesticide și metode de agricultură mai puțin intensive.

O echipă de specialiști, compusă din dr. Chris van Tulleken – medic infecționist, dr. Catherine Birch și profesorul Graham Bonwick – de la Universitatea din Chester – a decis să efectueze mai multe teste, ca să vedem dacă merită cu adevărat să cheltuim mai mult pentru a consuma alimente organice.

Testul gustului a arătat că alimentele obișnuite nu sunt cu mult sub cele bio

Pentru a testa dacă modul în care sunt produse alimentele organice le face mai gustoase, cercetătorii au selectat câte două categorii de morcovi, mere și roșii de la un singur furnizor, asigurându-se că sunt din aceeași varietate agricolă și au un aspect similar.

Dr. Chris van Tulleken și-a instalat o tarabă în centrul orașului Chester și a rugat voluntarii să guste produsele organice și neorganice și să spună pe care le preferă. A constatat că mai mulți oameni au preferat merele și roșiile bio, dar, interesant, cei mai mulți au preferat morcovii obișnuiți. Așadar, deși nu a fost cel mai riguros test științific, se pare că alimentele obișnuite nu sunt cu mult în urma celor organice din punct de vedere al gustului.

Testul pesticidelor a dovedit că alimentele bio sunt mai bune decât cele din agricultura convențională

În cadrul unui al doilea experiment, cercetătorii au testat reziduurile de pesticide din alimentele bio și ne-bio pentru a compara nivelul de substanțe chimice dăunătoare pe care îl conțin.

Graham și Cath au folosit un test simplu, cu spectru larg, pentru a detecta prezența mai multor pesticide folosite frecvent, inclusiv carbamați precum Aldicard, Carbaryl, Carbofuran; organofosfați precum Methamidophos, Mevinphos; și tiofosfați precum fenitrothion, malathion, parathion. Un rezultat pozitiv a indicat prezența acestor compuși la concentrații peste anumite limite de detecție.

În mostrele de alimente bio nu au fost detectate pesticide, însă în produsele convenționale e s-au găsit urme de pesticide.

Pe baza metodelor de extracție, concentrațiile de pesticide din mostra originală ar fi fost mai mari decât valorile următoare:

  • Carbamați – 50 părți per miliard
  • Organofosfați – 40 părți per miliard
  • Tiophosfați – 50 părți per miliard

Totuși, aceste niveluri sunt considerate sigure pentru consumul uman. Așadar, nu ar trebui să-ți faci griji. Desigur, pesticidele afectează mediul, așa că acesta este un motiv pentru a cumpăra produse bio.

Testul nutrițional, rezultate aproape egale pentru cele două tipuri de produse

Un alt test a urmărit să evidențieze dacă alimentele bio sunt mai nutritive. Pentru acest lucru, Graham a testat conținutul de vitamina C și de polifenoli (compuși chimici produși de plante care sunt considerați benefici pentru sănătate) în mostrele de fructe și legume.

Concluzia a fost că nu s-a indentificat nicio diferență semnificativă între produsele convenționale și cele bio. Acest rezultat este în concordanță și cu cercetări publicate de alte laboratoare.

Contează sau nu ce alegi?

Interesant este faptul că vitamina C și alți nutrienți importanți pot fi influențați de condițiile de manipulare și depozitare. Vitamina C este cel mai instabil nutrient în timpul procesării și depozitării, deoarece este foarte sensibilă la oxidare. Așadar, prezența vitaminei C este adesea folosită ca un indicator al păstrării generale a nutrienților din alimente.

Graham și echipa lui au testat trei tipuri de morcovi pentru a evalua impactul condițiilor de depozitare asupra compoziției lor nutriționale: morcovi organici proaspeți cumpărați din supermarket, aceiași morcovi păstrați în dulap timp de patru zile și morcovi congelați.

Morcovii proaspeți aveau un nivel sănătos de vitamina C – puțin peste 730 mg per kilogram – dar cercetătorii au constatat că după patru zile acest nivel a scăzut cu peste 10%, ajungând la 630 mg per kilogram.

În majoritatea studiilor, s-a dovedit că legumele proaspăt recoltate conțin constant cea mai mare cantitate de vitamina C. Totuși, vitamina C începe să se degradeze imediat după recoltare și continuă să se degradeze în timpul depozitării prelungite (deși refrigerarea încetinește acest proces). Dar această pierdere de nutrienți din cauza depozitării afectează alimentele bio la fel de mult ca pe cele convenționale.

Descoperire surprinzătoare: morcovii congelați au mai multă vitamina C decât cei proaspeți

Cercetătorii au descoperit că morcovii congelați conțineau chiar mai multă vitamina C decât cei proaspeți – un nivel impresionant de 740 mg per kilogram.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele congelate sunt adesea înghețate în decurs de o oră de la recoltare, așa că vitamina C nu are timp să se degradeze.

Așadar, deși există multe motive de ordin ecologic bune pentru a consuma alimente bio, nu există prea multe dovezi că acestea aduc beneficii suplimentare pentru sănătate. Dacă urmărești un aport nutritiv maxim, cea mai bună alegere s-ar putea să fie sectorul cu alimente congelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *